Gezinshulp haalt zelf verwaarloosd kind weg

Een gezinshulp die was ingehuurd door een alleenstaande moeder in Garsthuizen om thuis te helpen, heeft de zoon van acht jaar ‘ontvoerd’ omdat hij volgens de gezinshulp werd mishandeld. De hulp, D. Bul, had naar eigen zeggen al een aantal keer een melding gedaan van kindermishandeling bij de Raad voor de Kinderbescherming, maar kreeg geen reactie. Ze heeft het kind ongevraagd meegenomen naar het politiebureau.

De politie heeft de jongen overgedragen aan Jeugdzorg en de rechter heeft hem inmiddels onder toezicht gesteld en in een pleeggezin laten plaatsen. Bureau Jeugdzorg in Groningen kon vanochtend nog niet reageren op het bericht in dagblad Metro van vandaag. Wel meldde Jeugdzorg nadrukkelijk dat de gezinshulp geen voogd is, maar een hulpverlener die de moeder zelf had ingehuurd met een persoonsgebonden budget. De gezinshulp wordt volgens de politie niet vervolgd wegens ontvoering.

In Metro vertelt Bul: „Al snel kwam ik erachter dat het niet goed zat. Het bed van het jongetje werd niet verschoond: wekenlang sliep hij in plasvlekken, hij mocht niet onder de douche, kreeg slecht te eten en de honden poepten gewoon in huis.” Normaal gesproken volgt op een aantal meldingen van kindermishandeling een onderzoek door de Kinderbescherming en zonodig wordt het kind onder toezicht gesteld van jeugdzorg door de kinderrechter. In de ernstigste gevallen wordt het kind ook uit huis gehaald op last van de kinderrechter.