GDF Suez lijft Brits International Power in

Het Franse energieconcern GDF Suez gaat zijn internationale tak samenvoegen met zijn Britse branchegenoot International Power. Zo ontstaat de grootste onafhankelijke energieproducent ter wereld, gemeten naar opwekcapaciteit.

Dat heeft het Franse nutsbedrijf vanmorgen bevestigd. GDF Suez betaalt 92 pence (1,10 euro) per aandeel International Power. De omvang van de transactie wordt geraamd op 30 miljard euro.

Het samengevoegde energieconcern, dat New International Power gaat heten, zal een capaciteit hebben van 66 gigawatt. Het zal voor 70 procent eigendom zijn van GDF Suez, dat op zijn beurt gedeeltelijk in handen is van de Franse overheid. Aandeelhouders van International Power krijgen 30 procent. Het nieuwe bedrijf zal worden genoteerd aan de beurs in Londen. De huidige topman van International Power, Philip Cox, wordt bestuursvoorzitter.

GDF Suez zal zijn bezittingen in Groot-Brittannië, Turkije en buiten Europa onderbrengen. New International Power zal een sterke marktpositie hebben in Latijns-Amerika, Noord-Amerika, Groot-Brittannië, het Midden-Oosten, Azië en Australië, zei bestuursvoorzitter van GDF Suez Gérard Mestrallet.

„International Power zal dan goed kunnen inspelen op groeikansen in opkomende markten, waar de energiebehoeften groot zullen zijn in de komende jaren”, aldus Mestrallet. Volgens Neville Simms, voorzitter van de raad van commissarissen van International Power, sluiten de twee fusiepartners wat betreft geografische aanwezigheid „in hoge mate op elkaar aan”.

De bevestiging van de samenvoeging viel samen met de presentatie van halfjaarcijfers. GDF Suez rapporteerde een winst over het eerste half jaar van 3,6 miljard dollar, een stijging van 9,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. International Power meldde een winstdaling van 49 procent, tot 239 miljoen euro. (AP)