Ga dan iets anders doen!

Het stomste wat columnisten kunnen doen, is schrijven over de invulling van hun eigen rubriekje. Veel te egomaan. Zo’n column moet eigenlijk meteen gestopt worden.

Zinnen als ‘zoals ik al eerder op deze plek beweerde’ zijn het ergst. Tenzij het om een interactieve rubriek gaat natuurlijk, waarin reacties van lezers worden behandeld en waarin de auteur om die reden regelmatig moet terugkomen op eerdere onderwerpen. Maar een gewone columnist die over zijn eigen columns schrijft alsof die een belangrijke bron van informatie zouden zijn, en die niet doorheeft dat dat voor anderen helemaal niet zo is – tenenkrommend. Alsof ergens een muisje piept: „Ik heb het toch al eerder gezegd, maar nog steeds luistert de wereld niet, en dat zegt alweer heel veel over de slechtheid van de wereld.”

Ook vervelend om te lezen: overpeinzingen over het zoeken naar een onderwerp. Veel bloggers zouden best graag de door hen geschreven lettertjes in inkt op papier in een krant afgedrukt zien (want dat vinden ze meestal toch echter dan internet) en iemand die zo’n plek heeft, gebruikt die om te zeuren over een gebrek aan inspiratie of de moeite die het kost om het werk te doen waarvoor hij of zij meestal nog betaald krijgt ook.

De enige interessante column die ik ooit heb gelezen over onderwerpkeuze was van Olivia Judson, wetenschapscolumnist van de New York Times. Haar laatste column voordat ze een jaar met sabbatical ging om aan een boek te werken en nieuwe ideeën op te doen. Een column hebben, schreef ze, ‘is alsof je een draak als huisdier houdt: ik ben blij dat ik hem heb, maar er moet regelmatig meat van hoge kwaliteit in... en als er iets misgaat, bestaat er een substantieel risico dat je afgebrand wordt’.

Klopt helemaal. En ook zij houdt zich dus aan de eerste hoofdwet van het columnisme: schrijven over het schrijven van een column kan alleen als je er vervolgens al dan niet tijdelijk mee stopt. Daarom is het dé manier om jezelf te bevrijden van iets dat verslavend leuk is, maar ook veel tijd en energie kost. Ik ga voorlopig even andere dingen doen.

Ellen de Bruin

Dit was de laatste ‘Gek genoeg’.

    • Ellen de Bruin