Excuses Japanse premier voor Korea

De Japanse premier Naoto Kan heeft vandaag Zuid-Korea excuses aangeboden voor de Japanse bezetting van dat land, van 1910 tot 1945, en het leed tijdens de Tweede Wereldoorlog.

„Voor de enorme schade en het leed, veroorzaakt door deze kolonisatie, wil ik opnieuw onze diepe spijt en onze oprechte excuses aanbieden”, zei Kan in een verklaring ter gelegenheid van de herdenking door Zuid-Korea van de annexatie een eeuw geleden (op 29 augustus) en de bevrijding (15 augustus 1945) van het land.

Tijdens de koloniale tijd werd Korea hardhandig gejapaniseerd: de bevolking verloor allerlei burgerrechten en kreeg het Japanse schoolsysteem opgelegd. In de Tweede Wereldoorlog werden de Koreanen gedwongen om als frontsoldaat voor Japan te vechten of misbruikt als troostmeisje voor Japanse militairen. De sociaal-liberale Kan kondigde ook de teruggave van kunstwerken aan.

Eerdere Japanse premiers boden eveneens excuses aan, zoals Tomiichi Murayama in 1995. Hun verontschuldigingen werden echter vaak als onoprecht afgedaan.

Nieuw aan de excuses van Kan is dat hij deze speciaal aan Korea richtte, terwijl Japan eerdere verontschuldigingen voor oorlogsleed aan alle buurlanden aanbood.

Seoul heeft de excuses aanvaard, hoewel de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak geen officiële reactie zal geven. Japan onderhoudt geen diplomatieke betrekkingen met Noord-Korea dat geen onmiddellijke reactie gaf op Kans verklaring. In kringen van slachtoffers is de verklaring van Kan als „onvoldoende” afgedaan, omdat er geen uitzicht is op genoegdoening of veroordeling van daders. „Kan heeft het over excuses en berouw, maar dat zijn slechts woorden”, zei Kang Joo-hye van de Koreaanse organisaties van vrouwen die slachtoffer zijn geweest van seksuele slavernij. „Hij noemde de slachtoffers niet en kwam ook niet met initiatieven om hun pijn te verzachten”. (Reuters, AP)