Een 'moskee' met zwembad en 11 september-monument

Veel is nog onduidelijk over de ‘Ground Zero-moskee’. De initiatiefnemers spreken van een islamistisch centrum voor integratie. De geldschieters zijn onbekend.

„Een plek waar alle New Yorkers van kunnen genieten.” Zo wordt de omstreden ‘Ground Zero-moskee’ omschreven op de website van het Cordoba Initiative, de islamitische organisatie achter het project.

Veel details zijn nog niet bekend over het zogenoemde Cordoba Huis. Het komt te staan op Park Place 47-51, twee blokken ten noorden van de plek van de aanslagen van 11 september 2001.

De moskee is onderdeel van een groter islamitisch centrum van dertien verdiepingen dat op deze plaats moet worden gebouwd. Volgens plan krijgt het Cordoba Huis verder een auditorium voor vijfhonderd mensen, een zwembad een expositieruimte, boekwinkels en restaurants.

De initiatiefnemers noemen het centrum op de website een plek waar „individuen, ongeacht hun afkomst” kunnen leren van kunst en cultuur volgens islamistische waarden. Het Cordoba Huis zou staan voor „integratie, tolerantie” en buurtcohesie”.

Het Cordoba Initiative wordt geleid door Feisal Abdul Rauf (Koeweit, 1948) die sinds begin jaren tachtig imam is van een moskee in New York. Kort na 11 september 2001 zei Abdul Rauf in het tv-programma 60 Minutes dat het „Amerikaanse beleid medeverantwoordelijk was voor de misdaad” omdat de VS „medeverantwoordelijk zijn voor de dood van veel onschuldige mensen in de wereld”. Tegenstanders van het Cordoba Huis hebben zijn uitspraak opnieuw aangehaald. Abdul Rauf heeft de aanslagen van 11 september veroordeeld. De FBI heeft hem later ingehuurd om haar medewerkers te trainen zich bewust te zijn van hun vooroordelen.

Het huidige pand (uit 1857) op de locatie waar het Cordoba Huis moet komen, is vorig jaar gekocht voor bijna vijf miljoen dollar (3,8 miljoen euro) door Soho Properties van Sharif El-Gamal. Critici hebben gevraagd om opheldering over de financiering van het Cordoba Huis (geschatte kosten 100 miljoen dollar ofwel 75 miljoen euro). El-Gamal heeft gezegd dat er geen geld van fundamentalisten wordt aangenomen. Het project zou betaald worden met investeringen, obligaties en giften. Van wie is onbekend.

Vorige week werd bekend dat het bestaande gebouw geen monumentale status krijgt en mag worden gesloopt. Dat maakt de bouw van het Cordoba Huis vrijwel zeker – inclusief inpandig monument voor de circa drieduizend doden van 11 september.