Economie kort

BP richt een noodfonds op voor slachtoffers olieramp

LONDEN. Oliemaatschappij BP heeft een noodfonds opgericht om slachtoffers van de olieramp in de Golf van Mexico schadeloos te stellen. BP maakte verder bekend dat het olielek het bedrijf tot nu toe 6,1 miljard dollar (4,6 miljard euro) heeft gekost. BP heeft 3 miljard dollar in het fonds gestort. Het olieconcern stopt in het vierde kwartaal een bedrag van 2 miljard dollar in het fonds. Daarna maakt BP per kwartaal 1,25 miljard dollar over. In totaal maakt het bedrijf 20 miljard dollar vrij voor schadeclaims. Inmiddels zijn er 145.000 schadeclaims ingediend bij het Britse olieconcern. In totaal zijn 103.900 betalingen verricht voor een totaalbedrag van 309 miljoen dollar. Het olielek in de Golf van Mexico ontstond op 20 april na een explosie op een booreiland. Daardoor ontstond de grootste milieuramp uit de Amerikaanse geschiedenis. Volgens de Amerikaanse regering zijn er vanaf dat moment 4,9 miljoen vaten olie in zee gelekt. Verscheidene operaties zorgden ervoor dat 800.000 vaten werden opgeruimd. BP slaagde er vorige week in het olielek te dichten. Volgens de Amerikaanse president Barack Obama is het gevecht tegen het olielek bijna voorbij nu het cement van de kap over de lekkende oliebron droogt. „Ik heb de inwoners van de kuststreek toegezegd dat ik ze steun, niet alleen tot de bron dicht is, maar tot ze zijn hersteld van de schade. En die belofte zal ik houden”, zei Obama gisteren. (ANP)

‘Prijs van groene energie valt mee’

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Groene energie hoeft op lange termijn niet duurder te zijn dan fossiele energie. De kosten en baten van groene energie (wind, zon) zijn in 2050 vrijwel hetzelfde als die van fossiele energie (gas, kolen, kernenergie). Daarom moet een nieuw kabinet krachtig inzetten op de omschakeling naar duurzame energie en dit opnemen in het regeerakkoord. Dat concludeert het Regieorgaan EnergieTransitie, een samenwerkingsverband van overheid, bedrijfsleven en onderzoeksinstituten, op basis van een studie die gisteren is verschenen. Het onderzoek, getiteld ‘Investeren in een schone toekomst’, is gedaan door SEO Economisch Onderzoek in Amsterdam. In opdracht van het Regieorgaan heeft SEO een aantal beleidsvarianten onderzocht met als doel de uitstoot van broeikasgassen te verminderen: doorgaan op de huidige weg (olie, kolen, gas), een fossiele weg met kernenergie en ondergrondse opslag van CO2 en een derde, duurzame weg. Uit de studie blijkt dat de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met 80 procent is verminderd bij zowel de fossiele weg (met kernenergie) als bij een beleid dat is gericht op winning van duurzame energie.