De liefde verjaart niet

De gesprekken in de nieuwe BBC-serie Roger and Val zijn eenzijdig en troostrijk.

Een getrouwd stel van middelbare leeftijd kan wel degelijk grappig zijn.

Hoe leuk is een getrouwd stel van middelbare leeftijd? In haar nieuwe comedy Roger and Val have just got in wil Dawn French aantonen dat daar wel degelijk een grappige serie over te maken is.

In de eerste scène ploegt ze door een stapel papieren op zoek naar het garantiebewijs van een kapotte stofzuiger. Haar man komt thuis van zijn werk en de moed zakt hem in de schoenen bij de papierberg. En dan geen snelle lach of drieste actie, zoals in veel comedy’s, maar lange, warrige werkverhalen, vermengd met haar gedoe in de stofzuigerwinkel.

De gesprekken in Roger and Val zijn wat je in een routineus maar gelukkig huwelijk mag verwachten: eenzijdig en troostrijk. Hij dommelt weg, terwijl zij uitweidt over de garderobe van de buurvrouw die voor elk weertype een andere jas heeft.

Als kijker neig je even naar dezelfde oplossing, tot Rogers prille fascinatie voor een jonge juridische medewerkster van zijn werk opspeelt. Hij belt deze Esther en wil dat Val haar vertelt over het missende garantiebewijs. Die vlucht weg omdat ze beter dan Roger begrijpt waarom hij zijn collega belt. „O sorry, ze is er niet”, zegt Roger dan. „Ik zag een bezem voor Val aan.”

Dat is gelukkig niet alleen grappig omdat Dawn French niets van een bezemsteel heeft. Maar ook omdat de scène goed Rogers verliefdheid illustreert op iemand die eerst niet eens doorheeft wie haar belt. En het schetst schitterend de bandbreedte van deze sitcom waar gekte en realisme elkaar in een liefdevolle mix afwisselen.

Roger and Val is een komedie die het van de taal moet hebben. De dialogen zijn kleine meesterwerkjes, maar het gebrek aan handeling en de concentratie op twee acteurs maakt de serie wat moeizaam. Beeld is alleen belangrijk om de expressie van de acteurs te tonen. En dat zijn twee uitstekende: Dawn French (52) en de Britse acteur Alfred Molina (57), vooral bekend uit Amerikaanse tv-series en speelfilms. Roger werkt als botanist en Val geeft les, details zijn onbelangrijk. Andere personages zoals collega Esther en de kinderen ken je alleen uit de gesprekken.

Het leven van Roger en Val is niet opwekkend – wel goed voor een meelevende grijns. Al pratend ontsnappen ze aan hun dagelijkse bestaan. Ze bewijzen in hun beslommeringen dat onzekerheid, liefde, humor en geluk nooit verjaren.

Televisie

Roger and Val have just got in

Afl. 2, vrijdag 23.00 uur.

    • Dirk Limburg