'Campbell wist wél dat Taylor diamanten gaf'

Het Britse supermodel Naomi Campbell wist wel degelijk dat de diamanten die zij in september 1997 kreeg van Charles Taylor afkomstig waren. Dat hebben de Amerikaanse actrice Mia Farrow en Campbells voormalige agent Carole White gisteren verklaard voor het Speciale Hof voor Sierra Leone in Leidschendam, waar Taylor terechtstaat voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Carole White (60) zei zelfs dat Campbell met Taylor had afgesproken dat zij de diamanten zou krijgen. Zelf verklaarde het model donderdag dat zij verrast was door de diamanten, en niet wist wie de afzender was.

De aanklagers wilden met de drie getuigenissen aantonen dat Taylor (62) heeft gelogen toen hij eerder in het proces verklaarde dat hij nooit ruwe diamanten heeft bezeten. De zogeheten bloeddiamanten staan centraal in het proces: volgens de aanklagers heeft Taylor rebellen in Sierra Leone gesteund en aangemoedigd om het land in chaos te storten zodat hij toegang kon krijgen tot de diamantmijnen.

Farrow en White hebben eerder verklaard dat Campbell een of meer ruwe diamanten van Taylor kreeg in september 1997, in de nacht na een diner bij president Nelson Mandela in Kaapstad. Campbell zei donderdag dat de stenen die twee mannen aan haar deur bezorgden eruitzagen als „vieze kiezels” en dat Farrow of White haar bij het ontbijt vertelde dat het diamanten waren, en die van Taylor moesten komen.

Farrow verklaarde gisteren dat Campbell aan de ontbijttafel „opgewonden” en „blij” vertelde dat Taylor haar „een enorme diamant” had laten bezorgen. White, die in een rechtszaak met Campbell is verwikkeld, verklaarde dat Campbell en Taylor tijdens het diner „licht geflirt hebben” en dat een Liberiaanse functionaris, wiens naam niet genoemd werd, haar de diamanten beloofd zou hebben.

White zei gisteren dat de mannen ’s nachts steentjes tegen haar slaapkamerraam gooiden, waarna zij en Campbell hen binnenlieten. Ze was erbij toen de mannen de diamanten – volgens White vijf of zes stuks – overhandigden, zegt ze.

Lees een opinieartikel over het Taylor-proces op pagina 16 en 17