'Breek me, sloop me' roept het boek

Het boek Wreck this Journal begint met een waarschuwing: „Als je met dit boek aan de slag gaat word je smerig. Je komt onder de verf of andere rommel te zitten. Je wordt nat. Misschien wordt er van je gevraagd dingen te doen waar je twijfels bij hebt.” Geen doorsnee voorwoord bij een boek. Het is volgens de auteur dan ook niet om bedoeld om te lezen, maar om te „scheppen en vernielen”.

Op YouTube en Hyves wemelt het van de filmpjes van mensen, vooral meisjes, die vreemde dingen doen met Wreck this Journal. Een meisje sleept het als een hond achter zich aan, mensen gooien het van een flatgebouw of steken het in de brand. Het boek moedigt zulk gedrag aan: „Misschien wil je ineens alles verminken. Misschien ga je roekelozer leven.”

In 2007, toen Keri Smiths Wreck this Journal uitkwam, werd het een hype in Amerika. De vertaling verscheen vorige maand bij Unieboek/Het Spectrum en is nu al herdrukt. In Nederland en Vlaanderen zijn al bijna 20.000 exemplaren verkocht.

Met elke pagina van Wreck this Journal moet je iets doen, ofwel iets creatiefs of iets destructiefs. De eerste opdracht is om je naam er in te schrijven, eerst in het wit, dan onleesbaar, vervolgens achterstevoren, enzovoorts. Meteen daarna moet je de rug van het boek breken. Vervolgens worden de opdrachten steeds meliger: erop kauwen, er van de straat geraapte voorwerpen in plakken, tot het boenen met een sopje en je voeten erop vegen.

Alles om te vermijden dat het netjes in de kast blijft staan. Dat is dan ook het ergste wat volgens de Canadese maakster van het boek, die tevens illustrator is, kan gebeuren. Ze noemt zich op haar website een ‘guerilla-artiest’. Toch zijn er mensen die het niet over hun hart kun krijgen een boek te beschadigen, zelfs dit boek niet.

Voor Keri Smith was het het begin van een hele reeks ‘creatieve’ boeken, waarvan de nieuwste, Mess: A Manual of Accidents and Mistakes, dit najaar in de VS verschijnt.

‘Wreck this Journal’ is uitgegeven door Unieboek/Het Spectrum. Zie ook kerismith.com