BP heeft al 145.000 schadeclaims binnen

Het aantal stond gisteren op 145.000. Maar energieconcern BP zal waarschijnlijk nog veel meer schadeclaims binnenkrijgen als gevolg van de olieramp in de Golf van Mexico.

De claims komen vooral van bedrijven die stellen schade te hebben geleden door de ramp. Het gaat onder meer om de visserij en de toeristensector langs de kust. Maar ook bijvoorbeeld om een bedrijf dat huwelijksfeestjes organiseerde op de Golfstranden en dat nu vrijwel geen klanten meer weet te trekken.

BP zei gisteren dat een groot aantal claims al is goedgekeurd en dat er tot nu toe 319 miljoen dollar (242 miljoen euro) is uitbetaald aan burgers en bedrijven. In totaal heeft de ramp BP nu 6,1 miljard dollar gekost. Dit geld werd uitgegeven aan claims, maar ook aan het opruimen van olie en het afsluiten van de lekkende oliebron. BP stortte gisteren ook 3 miljard dollar in een fonds dat slachtoffers van de ramp schadeloos moet stellen en dat een omvang zal krijgen van 20 miljard. Het fonds wordt eind augustus overgenomen door de overheid en wordt geleid door Kenneth Feinberg, die ook de leiding had over de betaling van claims na de aanslagen van 11 september 2001.

De ramp in de Golf van Mexico begon eind april na een explosie op een olieplatform waarbij elf mensen omkwamen. Eind juli wist BP de uitstroom van olie te stoppen. Maar inmiddels was er veel olie – rond de 784 miljoen liter – de Golf ingestroomd. Volgens BP werken er momenteel bijna 31.000 mensen aan de olieramp, van het opruimen van de olie tot het helpen met de schadeclaims.