Wilders in New York is 'riskant'

Eerste Kamerlid Hans Hillen (CDA) is bezorgd over het voornemen van PVV-leider Geert Wilders begin september in New York te spreken op een demonstratieve bijeenkomst tegen de bouw van een moskee, vlakbij de plek waar het World Trade Center stond. Hillen noemde afgelopen zaterdag voor de TROS-radio de actieve aanwezigheid van Wilders in New York „riskant” voor Nederland. De demonstratie is georganiseerd door de beweging Stop Islamization of America.

Hillen meent dat Wilders met zijn gedoogsteun aan het minderheidskabinet van VVD en CDA, waarover de partijen momenteel onderhandelen, onderdeel wordt van de coalitie. Hij zal dus vereenzelvigd worden met Nederland. „Als hij met de grote jongens wil meedoen, moet hij zich ook aan de spelregels van de grote jongens houden en denken aan het landsbelang”, aldus Hillen, die vreest voor schade voor het Nederlands bedrijfsleven.

Wilders blijft bij zijn voornemen en baseert zich op de verklaring die de drie partijen uitgaven na hun ronde van informele gesprekken. Daarin staat dat de partijen hun verschil van mening over de islam „accepteren” en elkaar hierover de vrijheid van meningsuiting „volledig gunnen”. De PVV-leider is niet onder de indruk van Hillen. „Laat hem er maar alvast aan wennen. Ik ga natuurlijk gewoon en ik ga ook zeggen wat ik wil”, zei hij tegenover persbureau ANP.

Lees meer op pagina 16 (Opinie)