Wat als de stem van Pino er geen zin meer in heeft?

Bert en Ernie, Kermit de Kikker, maar ook Tommie en Ieniemienie, hebben allemaal een eigen, herkenbare stem, weet Doenja Peeters uit Amsterdam. Maar wat nou als iemand overlijdt of geen zin meer heeft om die stem te ‘zijn’? Wordt er dan een imitator gezocht of verandert de stem van het karakter, omdat er een nieuwe ‘inspreker’ wordt ingehuurd?

Dat is eigenlijk een groot geheim, zegt Ajé Boschhuizen, eindredacteur van Sesamstraat. Sesamstraat bestaat in de Verenigde Staten sinds 1969 en verscheen in 1976 voor het eerst op de Nederlandse televisie. Sindsdien zijn er natuurlijk wel Sesamstraatbewoners van stem gewisseld.

Een deel van de inwoners van Sesamstraat komt uit de Verenigde Staten, zoals Elmo, Kermit, Oscar en Bert en Ernie. De scènes met deze bewoners worden in Nederland ingesproken. Zo zijn veel scènes met Bert en Ernie al lang geleden ingesproken door Paul Haenen en Wim T. Schippers. De Nederlandse stem van Koekiemonster is al een keer overleden, vertelt Boschhuizen. „We zoeken dan iemand wiens stem sterk op de oorspronkelijke stem lijkt.”

Bij de Nederlandse bewoners van Sesamstraat – hond Tommie, vogel Pino, muis Ieniemienie en biggetje Purk – ligt het wat lastiger. „Dan moeten we niet alleen op zoek naar een andere stem, maar ook naar een andere poppenspeler met een stem die in de buurt komt van het geluid van de vorige speler.” Pino heeft al vijf andere stemmen gehad. „Iedere generatie heeft zijn eigen Pino.” Al doet degene die nu Pino speelt het al bijna twintig jaar. Kinderen hebben het nauwelijks door wanneer Pino van speler wisselt, vertelt Boschhuizen. „Pino is dan gewoon twee dagen verkouden. Het zijn de ouders die klagen.”

Jaarlijks komen er ruim 100 filmpjes uit de VS bij. „Maar ook oudere scènes kunnen we herhalen, omdat we steeds weer nieuwe kijkertjes trekken. Van Bert en Ernie bestaan een aantal krakers, zoals Banaan in je oor uit 1976, die we geregeld afstoffen.” Sinds het overlijden van de bedenker van Sesamstraat – en speler van de pop Kermit de Kikker – Jim Henson in 1990 zijn er geen nieuwe filmpjes met Kermit gemaakt. Toch zit de kikker nog regelmatig in Sesamstraat.

Het afstoffen van de oude filmpjes heeft ook een nadeel. Het tv-aanbod verandert. Boschhuizen: „We moeten zorgen dat we gelijke tred houden met andere kinderprogramma’s. Sesamstraat mag niet ouderwets worden. Daarom gebruiken we niet te veel oud materiaal en mixen we het met zo’n 400 nieuwe filmpjes, die we in Nederland opnemen.”

Laura van der Wal

    • Laura van der Wal