Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Reportage vanuit Moskou, waar het leven steeds moeilijker wordt door de dikke rookwolken van de talloze branden die in Rusland woeden. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. De gevolgen van de inval door het Israëlische leger in Libanon in de zomer van 2006 zijn daar nog dagelijks te merken. Een deel van het land ligt bezaaid met talloze clusterbommen die niet zijn afgegaan. Sinds 2006 zijn hierdoor 46 Libanezen gedood en 1.200 gewond geraakt. Het Libanese leger zet nu burgers in om de clusterbommen te verwijderen.Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova/DenHaag vandaag. Vanavond onder meer de controverse die is ontstaan naar aanleiding van de toespraak die Geert Wilders in New York wil geven op 11 september. Ned.2, 22.15-22.40u.

informatief

L’invité. Dagelijkse serie waarin presentator Patrick Simonin 8 minuten praat met iemand uit de wereld van de kunst, wetenschap of politiek. Vanavond acteur en zanger Eddy Mitchell. Zonder ondertitels. TV5, 18.20-18.30u.

documentaire

Mayday! Bering Sea. Eerste aflevering van serie documentaires over een reddingsoperatie van de Amerikaanse kustwacht. Op Paaszondag 2008 verging het vissersschip Alaska Ranger in de Beringstraat, zo’n 300 kilometer voor de kust van Dutch Harbor, Alaska. Aan boord waren 47 bemanningsleden die hun reddingsboot verloren zagen gaan en terechtkwamen in het ijskoude zeewater. Gezamenlijk optreden van de Amerikaanse kustwacht en het toegesnelde zusterschip Alaska Warrior zorgde ervoor dat 42 mensen werden gered. In deze documentaire worden de gebeurtenissen gereconstrueerd aan de hand van gesprekken met overlevenden. Disc.Ch., 21.35-22.35u.

Cruise Ship Diaries: Dirty Dancing. Serie over het leven aan boord van een cruiseschip. Na het vertrek uit Venetië worden kapitein Russo en zijn crew op de proef gesteld door veeleisende passagiers en een kleurrijke entertainer.NGC, 22.00-23.00u.

AFC Ajax: Twee Weken Tussen Hoop en Vrees. Documentaire van Walter de Wit over de gebeurtenissen achter de schermen bij de Amsterdamse voetbalclub gedurende de laatste twee weken van de voetbalcompetitie van vorig seizoen. De club werd net geen kampioen. RTL7, 22.00-23.20u.

Naganos Kinderlieder. Film over het project Mysteries of Japan. Dirigent Kent Nagano hoorde van zijn dochtertje vier jaar geleden voor het eerst een ‘shoka’, een traditioneel Japans kinderliedje. Hij begon deze liedjes te verzamelen om ze aan de vergetelheid te ontrukken en vatte het plan op om ze met groot orkest uit te voeren. De Franse componist Jean-Pascal Beintus maakte daarvoor de arrangementen, de Duitse ontwerper Peter Schmidt maakte er animaties bij. In februari dit jaar werd het project voor de eerste keer uitgevoerd.Arte, 22.40-23.35u.

Gears and Tears. Tweede aflevering van zesdelige documentaireserie over de rivaliserende stock car racende families Wainman en Smith. Waarin de racende kapper Rob Cowley een blauwe plek op een gênante plek heeft en de 17-jarige Georgia Neachell het circuit wat glamour verschaft.BBC 1, 23.35-0.05u.

Die Schönheit in uns: der Fotograf Jock Sturges. Film van Daniela Krien en Christian Klinger over de fotograaf die voornamelijk naakte mensen fotografeert. Sturges maakt zijn beelden op locaties waar blootheid de natuurlijke toestand is: op naaktstranden en in nudistenkampen. Omdat op zijn foto’s ook blote kinderen voorkomen werd hij in Amerika van het maken van kinderporno beschuldigd. Behalve Sturges zelf komen in deze documentaire onder anderen ook zijn modellen, vrienden en familie aan het woord.Arte, 23.35-0.30u.

amusement

Reporters. Eerste twee afleveringen van dramaserie die zich afspeelt in de wereld van de televisie en de dagbladpers. In deze delen een corruptiezaak rond een wapendeal tussen Frankrijk en een Afrikaans land, plus een vermoedelijke scoop: de president wil de premier vervangen. In deel twee biedt een tipgever aan journalist Thomas Schneider meer informatie aan over de wapendeal, maar verlangt in ruil daarvoor informatie over een van Schneiders collega’s. Nederlands ondertiteld.TV5, 18.30-20.30u.

Roger and Val Just Got In. Eerste aflevering van nieuwe serie sitcoms over een kinderloos echtpaar van middelbare leeftijd. Roger (Alfred Molina) en Val (Dawn French) worden gevolgd in het eerste half uur na thuiskomst van hun werk. Vanavond zien ze zich gedwongen om op zoek te gaan naar het garantiebewijs van hun stofzuiger.BBC 2, 20.30-21.00u.

Holland Sportzomer. Terugblik op de mooiste momenten van de afgelopen 12,5 jaar van de programma’s Holland Sport en Sportpaleis De Jong. Met een reis naar Napels, waar Diego Maradona nog altijd vereerd wordt, Marco van Basten op de golfbaan en de vliegtuigramp in 1949 waarbij het elftal van Torino om het leven kwam.Ned.3, 20.35-21.30u.

In therapie. Serie over de praktijk van therapeut Paul Westervoort (Jacob Derwig). Op maandag ontvangt hij altijd Lara (Halina Reijn). Ned.2, 22.40-23.10u.