Volleybal: gastland China te sterk

De Nederlandse volleybalsters hebben gisteren de derde wedstrijd in de World Grand Prix met 3-1 (19-25, 25-20, 25-15 en 25-21) verloren van gastland China. De ploeg van bondscoach Avital Selinger won zaterdag het tweede duel in Chengdu van Puerto Rico. Nederland bleef net als vrijdag tegen Thailand zonder setverlies: 3-0 (25-9, 25-12 en 25-21).

De volleybalsters kijken ondanks de nederlaag tegen China tevreden terug op de eerste speelronde van de World Grand Prix „We zitten pas op de helft van de zomer en ik had niet verwacht dat we nu al zo ver zouden zijn qua vorm”, concludeerde libero Janneke van Tienen.

Manon Flier was tegen China op dreef. Ze maakte liefst 32 punten, waarvan zes aces. Selinger startte met dezelfde basis als tegen Thailand en Puerto Rico: Francien Huurman, Flier, Chaïne Staelens, Maret Grothues, Caroline Wensink, spelverdeelster Laura Dijkema en Van Tienen. Ook Nicole Koolhaas, Alice Blom en Quinta Steenbergen kwamen in actie.

Nederland won de eerste set van de nummer twee van de wereldranglijst, maar daarna nam China het initiatief over. In de tweede set bleef invalster Yimei Wang staan. Flier: „Wang draaide de wedstrijd om. China deed het goed, maar wij ook; het was een mooie wedstrijd om naar te kijken. Ik kijk uit naar volgende week, waar onze eerste wedstrijd ook weer tegen China zal zijn.”

Hoewel het tot 20-20 gelijk op ging, maakte China in de eindfase van de tweede set met de blokkering het verschil. Middels twee blokpunten werd het 22-20, waarna China met nog een paar succesvolle acties de stand in sets gelijktrok. De derde set was de minst goede set van de Nederlandse volleybalsters. China nam al snel een grote voorsprong (van 9-7 naar 15-7) en groeide vervolgens in de wedstrijd.

In de vierde set begon Nederland goed en nam de ploeg een kleine voorsprong (0-3). Tot aan de achttien punten waren de teams goed aan elkaar gewaagd, maar de Chinezen maakten vervolgens vijf punten op rij (23-18). Flier scoorde nog wel een ace (24-19), maar China besliste de wedstrijd met 25-21. „China was gewoon het betere team vandaag”, zei Selinger, die tevreden was over het eigen spel.

Komend weekeinde spelen de Nederlandse volleybalsters in Macau tegen opnieuw China, Brazilië en de Dominicaanse Republiek. De World Grand Prix bestaat uit drie voorrondes en een finaleweekeinde, van 25 tot en met 29 augustus in het Chinese Ningbo. (ANP)