Verhagen waarschuwt Wilders

Het kabinet zal „zonodig in scherpe bewoordingen” reageren als PVV-leider Wilders in New York uitspraken doet die schadelijk zijn voor Nederland. Dat heeft demissionair minister van Buitenlandse Zaken Verhagen (CDA) vanochtend gezegd.

Verhagen neemt als CDA-fractieleider deel aan de formatiebespreking tussen VVD, PVV en CDA, die vanaf vandaag officieel praten over het vormen van een minderheidsregering van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

Wilders wil volgende maand spreken op een bijeenkomst tegen de bouw van een moskee vlakbij de plek waar het World Trade Center stond dat op 11 september 2001 door islamitische extremisten werd vernietigd. De demonstratie is georganiseerd door de beweging Stop Islamization of America.

CDA-senator Hans Hillen noemde de actieve aanwezigheid van Wilders in New York zaterdag „riskant” voor Nederland. Hillen meent dat Wilders met zijn gedoogsteun aan een minderheidskabinet onderdeel wordt van de coalitie. Hij zal dus vereenzelvigd worden met Nederland. „Als hij met de grote jongens wil meedoen, moet hij zich ook aan de spelregels van de grote jongens houden en denken aan het landsbelang.” Hillen vreest schade voor het Nederlands bedrijfsleven.

Wilders blijft bij zijn voornemen. Hij baseert zich op de verklaring die de partijen gaven na hun ronde van informele gesprekken. Daarin staat dat de partijen hun verschil van mening over de islam „accepteren” en elkaar hierover de vrijheid van meningsuiting „volledig gunnen”. Over Hillen zei Wilders: „Laat hem er maar alvast aan wennen. Ik ga natuurlijk gewoon en ik ga ook zeggen wat ik wil”.

Besprekingen: pagina 3