Succes judoka's in Hamburg

De Nederlandse judoka’s hebben op het internationale toernooi van Hamburg twee gouden medailles gewonnen. Edith Bosch versloeg gisteren in de finale in de klasse tot 70 kilogram Megan Fletcher uit Groot-Brittannië. Bij de mannen was er succes voor Robby van Laarhoven (-90 kg). Hij was in de eindstrijd te sterk voor de Slowaak Milan Randl.

Oud-wereldkampioene Bosch toonde haar goede vorm zo kort voor de wereldkampioenschappen van volgende maand in Japan. Bosch kwam in Hamburg vier keer in actie. Alleen in de halve finale, tegen de Britse Sally Conway, stond Bosch de volle vijf minuten op de tatami. De overige partijen besliste Bosch vroegtijdig met een ippon.

Behalve Bosch en Van Laarhoven bereikte Carola Uilenhoed (+78 kg) in Duitsland de finale. Daarin moest de Haagse zwaargewicht echter buigen voor de Duitse Franziska Konitz. Van Laarhoven won dus wel het goud, maar de pupil van de Brabantse trainer Jan de Rooij behoort in tegenstelling tot Uilenhoed en Bosch niet tot de Nederlandse WK-selectie. Nederland stuurt in september twaalf judoka’s naar de titelstrijd in Japan.

Alleen bij de vrouwen – in de klasse tot 63 kilogram – maken de bondscoaches Marjolein van Unen en Maarten Arens gebruik van de nieuwe internationale regel die landen de mogelijkheid biedt twee deelnemers per gewichtsklasse in te schrijven; Elisabeth Willeboordse en Anicka van Emden. De laatste miste in Hamburg, waar slechts vijf Nederlandse internationals acte de présence gaf, het brons. Ze was in de partij om de derde plaats niet opgewassen tegen de Duitse Martyna Trajdos. Brons was er wel voor Miriam Polak ( -52 kg). Zij versloeg in de strijd om de derde plaats de Duitse Suzi Zimmermann. Ook Luuk Verbij won brons, in de klasse boven 100 kilo. In zijn tweede partij verloor de zwaargewicht van zijn landgenoot Michel Neijenhuis. Maar via de herkansing werd Verbeij alsnog derde. In de strijd om het brons versloeg hij met ippon Kyrylo Biletskyi uit Oekraïne. (ANP)