Schotse kardinaal hekelt wraakzucht VS

De Amerikaanse samenleving laat meer te wensen over dan de Schotse, omdat zij teert op wraakgevoelens – niet op mededogen. De beslissing om de ernstig zieke Lockerbie-dader, Abdelbasset Ali al-Megrahi, vrij te laten, was de juiste.

Met die uitspraak heeft de leider van de Rooms-Katholieke Kerk in Schotland, kardinaal Keith O’Brien, nieuwe munitie gegeven aan de controverse die er bestaat over de vrijlating van een „stervende” Megrahi, nu een jaar geleden. Megrahi leeft nog steeds en Amerikaanse senatoren willen van Schotse en Londense politici horen of de vrijlating op basis van mededogen niet eigenlijk het gevolg was van een handelsakkoord met Libië. Britse politici hebben geweigerd daarvoor naar Washington te reizen en de kardinaal zegt dat er geen enkele noodzaak is voor Schotse politici om als „schoothonden” voor de Amerikaanse senaatscommissie te verschijnen.

O’Brien raadt de Amerikanen aan naar hun eigen justitieel systeem te kijken voor ze kritiek uitoefenen op dat van andere landen. Hij vergelijkt de VS met Saoedi-Arabië en Iran wegens hun toepassing van de doodstraf.

De reactie van de Amerikaanse groep van nabestaanden is er een van razernij, maar Jim Swire, vader van een van de Britse slachtoffers van de aanslag, geeft de kardinaal gelijk. „Het gaat om gerechtigheid, niet om wraak. De cultuur in de VS grenst aan de hang naar wraak en het verlangen om terug te slaan, zonder te vragen wie er dan geslagen moet worden.” Swire zei dat hij daarmee geen kritiek uitte op de Amerikaanse groep van nabestaanden.

Het opblazen van de PanAm 103 vlucht boven het Schotse Lockerbie op 21 december 1988 kostte aan 270 mensen het leven. De Libiër Megrahi werd als enige veroordeeld voor de aanslag.

    • Hieke Jippes