Prachtig, zo'n paadje van dichtbij

Leiden. Vergeet de helikopter. Vergeet het vliegtuig. Uit beide vliegmachines heeft fotograaf Merlin Daleman wel eens zijn hoofd uit het raam gestoken om vanaf grote hoogte foto's te nemen van het Nederlands landschap. Maar een zeppelin... Geen enkel luchtschip is ermee te vergelijken, zegt hij. "De helikopter en het vliegtuigje gaan allereerst sneller, waardoor ik een windvlaag in mijn gezicht krijg zodra ik mijn hoofd naar buiten steek." En er is veel minder tijd om te bedenken wat je wilt fotograferen. Daleman: "In een zeppelin heb je de vrijheid om er lekker helemaal uit te hangen en de tijd om te zien waar je heen gaat en waar je aankomt." En dus ook meer tijd om te bedenken wat je wilt vangen met je camera. Wat ook helpt om mooie luchtfoto's te maken, is de vrij lage hoogte waarop de zeppelin zweeft. "Je kan dus echt zien wat je aan het fotograferen bent." Maar je ziet dat weer minder goed wáár je je bevindt. "Als je hoger vliegt, herken je makkelijker de snelwegen en de vormen van een stad." Van dit paadje weten we dan ook niet meer dan dat het in de omgeving van Leiden ligt. Foto Merlin Daleman Nederland, Leiden, 02-07-10 Foto genomen vanuit de Goodyear Zeppelin. Ergens buiten Leiden. © Foto Merlin Daleman
Leiden. Vergeet de helikopter. Vergeet het vliegtuig. Uit beide vliegmachines heeft fotograaf Merlin Daleman wel eens zijn hoofd uit het raam gestoken om vanaf grote hoogte foto's te nemen van het Nederlands landschap. Maar een zeppelin... Geen enkel luchtschip is ermee te vergelijken, zegt hij. "De helikopter en het vliegtuigje gaan allereerst sneller, waardoor ik een windvlaag in mijn gezicht krijg zodra ik mijn hoofd naar buiten steek." En er is veel minder tijd om te bedenken wat je wilt fotograferen. Daleman: "In een zeppelin heb je de vrijheid om er lekker helemaal uit te hangen en de tijd om te zien waar je heen gaat en waar je aankomt." En dus ook meer tijd om te bedenken wat je wilt vangen met je camera. Wat ook helpt om mooie luchtfoto's te maken, is de vrij lage hoogte waarop de zeppelin zweeft. "Je kan dus echt zien wat je aan het fotograferen bent." Maar je ziet dat weer minder goed wáár je je bevindt. "Als je hoger vliegt, herken je makkelijker de snelwegen en de vormen van een stad." Van dit paadje weten we dan ook niet meer dan dat het in de omgeving van Leiden ligt. Foto Merlin Daleman Nederland, Leiden, 02-07-10 Foto genomen vanuit de Goodyear Zeppelin. Ergens buiten Leiden. © Foto Merlin Daleman

Vergeet de helikopter. Vergeet het vliegtuig. Uit beide vliegmachines heeft fotograaf Merlin Daleman wel eens zijn hoofd uit het raam gestoken om vanaf grote hoogte foto’s te nemen van het Nederlands landschap. Maar een zeppelin.... Geen enkel luchtschip is ermee te vergelijken, zegt hij.

„De helikopter en het vliegtuigje gaan allereerst sneller, waardoor ik een windvlaag in mijn gezicht krijg zodra ik mijn hoofd naar buiten steek.” En er is veel minder tijd om te bedenken wat je wilt fotograferen.

Daleman: „In een zeppelin heb je de vrijheid om er lekker helemaal uit te hangen en de tijd om te zien waar je heen gaat en wat er aankomt.” En dus ook meer tijd om te bedenken wat je wilt vangen met je camera.

Wat ook helpt om mooie luchtfoto’s te maken, is de vrij lage hoogte waarop de zeppelin zweeft. „Je kan dus echt zien wat je aan het fotograferen bent.” Maar je ziet dan weer minder goed wáár je je bevindt. „Als je hoger vliegt, herken je makkelijker de snelwegen en de vormen van een stad.”

Van dit paadje weten we dan ook niet meer dan dat het in de omgeving van Leiden ligt.

Herken je dit paadje? Mail naar klik@nrc.nl.