Ontslagen HP-topman Hurd schikt claim over seksuele intimidatie

De afgelopen vrijdag afgetreden topman van Hewlett-Packard heeft geld betaald aan de vrouw die hem beschuldigde van seksuele intimidatie.

Hoeveel Mark Hurd betaalde, is niet bekend. Wel werd gisteren de identiteit duidelijk van de vrouw die Hurd in juni aanklaagde. Het gaat om Jodie Fisher, een voormalig werknemer van HP die eerder actief was als actrice in B-films en als makelaar.

Het ontslag van Hurd heeft veel commotie veroorzaakt. Onder leiding van de topman veranderde HP de afgelopen jaren. Het bedrijf was producent van computer en printers en zeer afhankelijk van de verkoop van inkt. Via een aantal overnames werd het een veel breder bedrijf dat zich nu ook richt op de dienstensector en de smartphonemarkt. Tot voor kort was Hurd in onderhandeling met HP voor een nieuw contract van drie jaar waarbij hij 100 miljoen dollar zou verdienen.

Maar de topman vertrok vrijdag onder druk van het bedrijf. Een onderzoek van HP had aangetoond dat Hurd de bedrijfscode over seksuele intimidatie weliswaar niet had geschonden, maar wel had hij etentjes met Fisher gedeclareerd als zijnde bedrijfsactiviteiten.

Volgens HP heeft Hurd hiermee zijn integriteit onherstelbare schade toegebracht en de interne gedragscode geschonden. Het schandaal kost de aandeelhouders van HP een flinke som. Het aandeel verloor vrijdag 10 procent.

Wat de intimidatie precies inhield, is onbekend. Fisher zei gisteren in een verklaring dat ze geen seksuele relatie heeft gehad met Hurd. Zij was bij HP van 2007 tot 2009 verantwoordelijk voor belangrijke klanten.

Het is de derde keer in vijf jaar dat het bedrijf na een schandaal een topbestuurder verliest. In 2005 moest Carly Fiorina weg na de rampzalige overname van Compaq. In 2006 moest president-commissaris Patricia Dunn opstappen toen bleek dat zij betrokken was bij het afluisteren van HP-werknemers en journalisten om zo na te gaan wie er informatie over HP naar de pers lekte.