Onderzoek moord hulpteam Irak

De Afghaanse autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar de moord op acht buitenlandse oogartsen en twee Afghaanse tolken van wie vrijdag de lichamen gevonden werden.

Buitenlandse regeringen hebben de dodelijke schietpartij in Afghanistan op het medische hulpteam scherp veroordeeld. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton sprak van „een zinloze daad”. De slachtoffers zijn zes Amerikanen, een Brit en een Duitser.

De stoffelijke overschotten van de vrijwilligers werden ontdekt in de noordoostelijke provincie Badakhshan. De lichamen van de slachtoffers waren doorzeefd met kogels. Al hun bezittingen zijn geroofd. De groep werkte voor de christelijke hulporganisatie International Assistance Mission (IAM), die ziekenhuizen beheert in de steden Kabul, Herat, Mazar-e-Sharif en Kandahar. Het Duitse persbureau DPA spreekt van de zwaarste aanslag op buitenlandse hulpverleners tot nu toe.

De Talibaan eisten zaterdag de verantwoordelijkheid op voor de aanval op „christelijke missionarissen”. Lokale functionarissen denken echter dat gewapende overvallers achter de schietpartij zitten. In de regio zijn zowel Talibaan-opstandelingen als criminele bendes actief, die vaak gezamenlijk opereren.

IAM heeft gisteren de beschuldigingen van de Talibaan weersproken dat haar team daar was om het christendom te verspreiden. Volgens de Talibaan droegen de hulpverleners bijbels in het Perzisch bij zich – één van de twee talen die in Afghanistan worden gesproken. „We zijn christenen, maar we werken onder Afghaanse wetten en die staan ons niet toe mensen te bekeren”, zei IAM-directeur Dirk Frans. De lichamen van de slachtoffers zijn gisteren per helikopter naar de hoofdstad Kabul gebracht voor identificatie. (Reuters, BBC)

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het openingsbericht Onderzoek moord hulpteam Irak op pagina 3 (maandag 9 augustus) wordt bericht over moorden in Afghanistan. Dat Irak in de kop staat is daarom niet alleen gek, maar ook fout.