Onderhandelingen Santos en Chávez

De nieuwe president van Colombia, Juan Manuel Santos, gaat morgen praten met president Hugo Chávez van Venezuela om de opgelopen spanningen tussen de buurlanden te verminderen. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van Colombia en Venezuela gisteren bekendgemaakt.

De Colombiaanse regering beschuldigde Venezuela medio vorige maand voor het eerst publiekelijk van het herbergen van leiders van de linkse rebellenbewegingen FARC en ELN. Venezuela verbrak hierop alle diplomatieke banden met Colombia.

De toenaderingspoging van de Colombiaanse president Santos vormt een scherp contrast met het beleid van zijn voorganger Alvaro Uribe. Onder Uribe kwam Colombia begin 2008 in conflict met buurlanden Venezuela en Ecuador na een bombardement op een FARC-kamp over de Ecuadoriaanse grens. „We hebben goede hoop dat de nieuwe regering probeert te herstellen wat de regering-Uribe kapot heeft gemaakt”, zo reageerde Chávez gisteren.

De Venezolaanse president riep de rebellen in Colombia gisteren op hun gijzelaars vrij te laten om de onderhandelingen met Colombia te vergemakkelijken. Alfonso Cano, de leider van de FARC, riep Santos onlangs op tot een diplomatieke oplossing voor het gewapende conflict.

Santos, die als oud-minister van Defensie verantwoordelijk was voor Uribes strijd tegen de rebellen, werd afgelopen zaterdag geïnaugureerd. (AP, Reuters)