Onbemind graan

Dikke kans, dat je vandaag granen eet. Een cracker, een boterham met worst en vanavond een bord pasta. Want hoewel we dankzij Columbus van een broodpap slurpend volk een natie van aardappeleters geworden zijn, is graan nog steeds overal.

Graan is vanzelfsprekend. Je hebt toch een boterham nodig om die heerlijke boerenkaas op te leggen en je perfecte Bolognese is niks zonder tagliatelle. Maar graan in de hoofdrol? Als ik mijn collega’s vertel dat ik zo’n lekkere gortsoep heb gegeten, bekijken ze me met afgrijzen. Granen, en dan vooral de minder bekende zoals gierst, gort en quinoa, gaan gebukt onder een zielig imago.

Je koopt ze in een stoffige reformzaak als je op dieet bent en eigenlijk zin hebt in biefstuk met aardappelgratin. Tweederangs eten waar een beetje lacherig over gedaan wordt en dat zelden in een sterrenrestaurant op je bord verschijnt. Eten om met lange tanden op te kauwen, omdat het zo goed is voor de spijsvertering. Maarten ’t Hart eet ze met gestoomde spinazie en zeewier, maar ja, hij is dan ook de grote calvinistische anti-genieter. Krijgen jullie er al zin in?

Deze week koken we met onbekende granen. Om te laten zien dat ze inspirerend zijn, allesbehalve saai, ontzettend lekker en onterecht onbemind.

We beginnen voorzichtig, met haver – haver is tenslotte niet zo héél raar: het zit gewoon in de cruesli. Deze havermoutpannenkoekjes zijn zacht en toch knapperig, met een notige smaak van de haver, en een fijne kick van de whisky. Een heerlijk toetje, niks zieligs aan.

Let op: zowel de havermout als de rozijnen moeten een dagje weken.

Voor circa 20 stuks:

100 gram havermout, de 30-minuten-koken variantvan de natuurwinkel

250 ml. karnemelk

50 gram rozijnen

2 eetlepels whisky

50 gram bloem

2 eetlepels suiker

1 theelepel bakpoeder

snufje zout

50 gram boter, gesmolten en weer afgekoeld, plus extra om te bakken

1 ei, losgeklopt

Doe ’s morgens de karnemelk en havermout in een kom en zet die in de koelkast. Doe de rozijnen en whisky in een kommetje en laat ze op kamertemperatuur weken.

Als je klaar bent om te bakken: neem de havermout uit de koelkast. Meng in een andere kom de bloem, suiker, bakpoeder en zout. Doe de boter en eieren bij de havermout, en vervolgens het bloemmengsel. Meng tot je een samenhangend beslag hebt. Roer niet te lang, dan krijg je taaie pannenkoekjes. Schep tenslotte de rozijnen en whisky erdoor.

Verhit steeds een klein klontje boter in een koekenpan en bak op middelhoog vuur volle eetlepels van het beslag. Keer de pannenkoekjes om als er luchtbelletjes aan het oppervlak verschijnen en bak nog een halve minuut. Serveer warm, met crème fraîche of vanille-ijs.

Klary Koopmans

Janneke is met vakantie. Klary Koopmans, culinair journalist, en schrijver van het blog www.klarykoopmans.blogspot.com, vervangt haar.

    • Klary Koopmans