Nederland kort

Eigen Huis: niet genoeg concurrentie op hypotheekmarkt

Den Haag. Het gebrek aan concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt moet onderzocht worden. Bovendien moet er gekeken worden naar mogelijke prijsafspraken tussen de vier grote Nederlandse banken. Dat stellen Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Consumentenbond. Volgens VEH is er momenteel te weinig concurrentie op de hypotheekmarkt, waardoor de rente hoger wordt. Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlandse banken vorig jaar meer hebben verdiend aan hypotheken. Volgens het CBS hebben banken relatief goedkoop kunnen lenen op de kapitaalmarkt vanwege de lage rente. Banken lenen het geld vervolgens uit aan klanten met een hypotheek, waarvan de rente eerder voor langere tijd is vastgezet. „De lage rente op de kapitaalmarkt wordt niet doorberekend aan de consument”, aldus een woordvoerder van het CBS. Kartelwaakhond NMa wil niets zeggen over een mogelijk onderzoek naar prijsafspraken op de hypotheekmarkt. (ANP)

Hirsch Ballin komt aan in Azerbeidjan

Den haag. Minister Hirsch Ballin van Justitie is gisteren aangekomen in Azerbeidjan voor een bezoek op uitnodiging van zijn Azerbeidjaanse collega-minister Frikrat Mammadov. De bewindslieden zullen spreken over samenwerking op het gebied van justitie en immigratie. Die is belangrijk voor de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit, zoals mensenhandel en mensensmokkel, en van illegale migratie. Het Nederlandse ministerie van Justitie helpt in Azerbeidjan mee aan de bevordering van de rechtsstaat. Er wordt gewerkt aan verbeteringen op het gebied van bestuursrecht en de omstandigheden van gedetineerden. Hirsch Ballin zal onder meer gesprekken voeren met minister Ramil Usubov van Binnenlandse Zaken en president Ramiz Rzayev van het Hooggerechtshof. (ANP)