Natuurgeweld laait verder op

De wateroverlast in delen van Azië wordt steeds groter. In Pakistan vielen al 1.500 doden en de regen houdt aan.

In Polen, Duitsland en Tsjechië stierven elf mensen.

Miljoenen mensen in Azië zijn de afgelopen dagen getroffen door overstromingen en aardverschuivingen. Ook in Midden-Europa zorgden overvloedige regenval en uit hun oevers getreden rivieren voor overlast en slachtoffers.

In het noordwesten van China kwamen gisteren minstens 127 mensen om het leven toen de Bailongrivier overstroomde en gebouwen in de provincie Gansu deed instorten. In het gebied wonen overwegend Tibetanen. Gisteravond waren de Chinese autoriteiten nog bezig met het lokaliseren van 1.300 vermiste bewoners, vooral in en rond de zwaarst getroffen plaats Zhouqu. In heel China zijn dit jaar bij de zwaarste wateroverlast in tien jaar meer dan 1.100 mensen omgekomen.

In Pakistan vielen bij overstromingen al 1.500 doden, terwijl miljoenen mensen volgens de Verenigde Naties in humanitaire nood verkeren. Hulpverleners verwachten dat de komende maanden minstens vier miljoen Pakistanen behoefte hebben aan voedselhulp. In de provincie Punjab, de graanschuur van Pakistan, is volgens de VN minstens 570.000 hectare aan landbouwgewassen vernield.

Zaterdag vielen minstens 53 doden toen twee dorpen in de gebieden Gilgit en Baltistan in Noord-Kashmir werden getroffen door aardverschuivingen.

Ook gisteren hield de zware regen in grote delen van het land aan. De Indus trad buiten zijn oevers bij de plaats Sukkur in de zuidelijke provincie Sindh. In het dorp Mor Khan Jatoi werden veel van de 1.500 lemen huizen verwoest.

In het aangrenzende Noord-India waren gisteravond na modderstromen nog vijfhonderd mensen vermist, onder wie 110 toeristen. Onder de inmiddels zeker 145 doden zijn twee Fransen. Modderstromen lieten vrijdag een spoor van verwoesting achter in de Himalayaregio van Ladakh.

Het dodental dit weekeinde als gevolg van de overstromingen in Midden-Europa is opgelopen tot zeker elf. Dat bleek gisteren uit mededelingen van de autoriteiten in Duitsland, Polen en Tsjechië.

In Saksen zijn drie doden te betreuren, aldus de politie van de Oost-Duitse deelstaat zaterdag. Zij verdronken in een ondergelopen kelder in hun huis in het Ertsgebergte. Een vrouw van 72, haar man van 74 en een buurman van 63 kwamen om toen zij een wasmachine probeerden te redden uit de kelder. Delen van de stad Zittau liepen onder water en moesten worden geëvacueerd. „Hier heerst absolute chaos”, aldus een politiewoordvoerder.

In het noorden van Tsjechië vielen zeker vijf doden. Daarnaast worden drie mensen er nog vermist. Helikopters werden ingezet om mensen uit door de watermassa’s ingesloten dorpen te bevrijden. Het treinverkeer van Tsjechië naar Duitsland werd onderbroken.

In het zuiden van Polen kwamen drie mensen om het leven die werden meegesleurd door een rivier. Het gaat om twee vrouwen en een brandweerman die hielpen bij de versterking van een dijk.

Bogatynia aan de Duitse grens, een stad met 18.000 inwoners, stond urenlang bijna volledig onder water, enkele huizen stortten in. Veel inwoners wachtten op hun daken op hulp.

Bij een stuwmeer in Polen is een dam doorgebroken. In de Duitse stad Görlitz wordt daarom gewaarschuwd voor een vloedgolf in de Neisse, een grensrivier tussen Duitsland en Polen. De bewoners zijn opgeroepen hoger gelegen oorden op te zoeken. (AP, Reuters, ANP)

pagina 4 en 5