N-Korea pakt bemanning vissersboot op

Zuid-Korea heeft vandaag de vrijlating geëist van zeven bemanningsleden van een vissersboot die gisteren voor de oostelijke kust van het Koreaanse schiereiland door de Noord-Koreaanse marine werd geënterd en opgebracht naar een Noord-Koreaanse haven.

Volgens Noord-Korea was het schip illegaal de exclusieve economische zone (EEZ) van het land binnengevaren. De vissers – vier Zuid-Koreanen en drie Chinezen – zijn volgens de Zuid-Koreaanse kustwacht na ondervraging op zee overgebracht naar de haven van Songjin, in het oosten van Noord-Korea.

Het Noord-Koreaanse leger heeft vandaag met artillerie een serie schoten afgevuurd in de richting van de omstreden zeegrens tussen de twee Korea’s aan de oostkust, zo meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

De jongste acties van Noord-Korea houden mogelijk verband met de militaire manoeuvres die Zuid-Korea sinds donderdag houdt. Het gaat om een van de grootste oefeningen van marine en luchtmacht die ooit door het land zijn gehouden. Aan de oefening doen bijna dertig marinevaartuigen, vijftig vliegtuigen en 4.500 militairen mee.

Noord-Korea noemde de oefening eerder deze week „een directe militaire invasie” en waarschuwde voor militaire wraakacties.

De relatie tussen de twee Korea’s bevindt zich op een dieptepunt na de ramp met het Zuid-Koreaanse marineschip, de Cheonan, in maart. Volgens een internationaal onderzoek heeft Noord-Korea het schip met een torpedo tot zinken gebracht. Pyongyang heeft dit steeds ontkend. Zuid-Korea vermoedt dat de aanval, op 26 maart, gaat om een wraakactie voor een slag tussen de twee marines eind vorig jaar, die Zuid-Korea won. De beschieting van de Cheonan zou de zwaarste oorlogsdaad tussen de twee landen zijn sinds het feitelijke einde van de Koreaanse oorlog in 1953.

De oefening van de Zuid-Koreaanse strijdkrachten, die vandaag werd afgesloten, volgde op gezamenlijke oefeningen met Amerikaanse marineschepen vorige maand bij de oostkust, in de buurt van de omstreden zeegrens tussen de twee Korea’s, waar ook de Cheonan zonk. Bij het scheepsongeval kwamen 46 marinemensen om. In het zeegebied zijn de marines van de twee landen sinds 1999 drie keer slaags geraakt. Voorafgaand aan het afvuren de artillerieschoten stemde Noord-Korea vandaag in met een vierde ontmoeting op lager militair niveau in het bestandsdorp Panmunjon met Zuid-Korea en de troepen van de Verenigde Naties. Eerder overleg over de spanningen rondom de Cheonan bleven zonder resultaat. (Reuters, AP, BBC)