Kort nieuws Kunst

Franse acteur die vele jaren Maigret speelde overleden

Parijs, 9 aug. Bruno Crémer, de Franse acteur die de hoofdrol vertolkte in de tv-detectiveserie Commissaire Maigret, is zaterdag op tachtigjarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Parijs. Hij leed al enkele jaren aan keelkanker. Crémer was als de pijprokende inspecteur Jules Maigret te zien in 54 afleveringen van een Franse versie van de serie die liep van 1991 tot 2005 en die gebaseerd was op de romans van de Belgische schrijver George Simenon. De serie werd van 1991 tot 2006 in Nederland uitgezonden door de KRO. Crémer begon zijn film- en toneelcarrière in de jaren vijftig na een studie aan het conservatorium. Hij speelde rollen in meer dan 110 speelfilms, waar onder Le Bon et le méchant van Claude Lelouch en L’Étranger van Luchino Visconti. (AFP)

Actrice Patricia Neal (84) overleden

Door onze kunstredactie

ROTTERDAM, 9 AUG. De actrice Patricia Neal is zondag op 84-jarige leeftijd in New York overleden. Ze kreeg in 1964 een Oscar voor haar rol als huishoudster die het hof wordt gemaakt door Paul Newman in Hud. Ook was ze te zien in A Face in the crowd van Elia Kazan. Neal was tevens succesvol op Broadway. Haar carrière werd in de jaren zestig onderbroken door een zware beroerte, maar met het strenge oefenprogramma van haar toenmalige echtgenoot, de Britse schrijver Roald Dahl, slaagde ze erin te revalideren.

Bouw concertzaal Hamburg 323 mln

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 9 aug. De bouw van het door architectenbureau Herzog & de Meuron ontworpen concertcomplex in Hamburg brengt nog meer vertraging en extra kosten met zich mee dan voorzien. De kosten, aanvankelijk geschat op 114 miljoen euro, lopen op tot 323 euro. Ook de opleveringsdatum van 2013 lijkt niet langer realistisch. De Hamburgse Elbphilharmonie wordt een monumentaal gebouw met drie concertzalen, waaronder een voor 2200 toeschouwers, een hotel en appartementen.