Kort nieuws Buitenland

Duitse politie doet inval in moskee van dader ‘9/11’

Door onze correspondent

Berlijn, 9 aug. De politie in de Duitse havenstad Hamburg is vanmorgen de Taiba-moskee binnengedrongen, voorheen bekend als Al Quds-moskee. Het was het gebedshuis van ‘9/11’-dader Mohammed Atta. Sinds het najaar van 2001 wordt de moskee door de Duitse politie en binnenlandse veiligheidsdienst in de gaten gehouden. Nog steeds zouden van hieruit jonge moslims voor de jihad, de heilige oorlog, worden geworven. De politie verschafte zich vanmorgen met geweld toegang tot de moskee, op zoek naar bewijsmateriaal. De Hamburgse wethouder Christoph Ahlhaus zegt dat het gebedshuis, in de volksmond ‘de terreurmoskee’ geheten, zal worden gesloten.

Zestig doden bij aanslagen in Irak

Bagdad, 9 aug. Meer dan zestig Irakezen zijn sinds zaterdag gedood bij een serie aanslagen. Het geweld voedt zorgen over de stabiliteit in Irak, precies vijf maanden na verkiezingen die nog altijd geen regering hebben opgeleverd en tijdens de Amerikaanse troepenterugtrekking. Twee personen, onder wie een verkeersagent, kwamen vanochtend om het leven toen een bom ontplofte bij een politiepost in Bagdad. Het hevigste geweld in het weekeinde vond plaats op zaterdag in Basra in het zuiden van Irak. Ten minste 43 mensen werden gedood en 185 gewond door bomaanslagen op een drukke markt. (Reuters, AFP)

Hulpverleners in Afghanistan dood

Kabul, 9 aug. Tien hulpverleners – twee Afghanen en acht buitenlanders – zijn vrijdag doodgeschoten in de Afghaanse provincie Badakhshan. De buitenlanders, zes Amerikanen, een Duitser en een Britse, werkten voor The International Assistance Mission en verleenden medische zorg in afgelegen gebieden. Velen van hen waren al jaren in het land. Een Afghaanse chauffeur overleefde de aanval, naar eigen zeggen werd hij gespaard omdat hij koranverzen reciteerde. De politie gaat uit van een roofoverval. De Talibaan hebben de aanslag een dag later opgeëist; zij zeggen dat de hulpverleners Afghanen probeerden te bekeren. Aan de claim wordt weinig waarde toegekend, omdat de Talibaan hun acties doorgaans binnen enkele uren opeisen. (AP)

Fidel speecht weer in parlement Cuba

Havana, 9 aug. Fidel Castro heeft zaterdag het Cubaanse parlement toegesproken, zijn eerste deelname aan een publieke regeringsbijeenkomst sinds hij vier jaar geleden door gezondheidsredenen een stap terug deed. De terugkeer van de 83-jarige ex-revolutionair werd rechtstreeks uitgezonden op de staatstelevisie. Castro’s optreden, dat volgt op enkele eerdere publieke optredens de afgelopen weken, voedt speculatie over een mogelijke hernieuwde rol in de politiek. Fidel Castro droeg in 2008 de macht formeel over aan zijn broer Raúl. In zijn slechts twaalf minuten durende toespraak zaterdag waarschuwde Fidel voor een nucleaire wereldoorlog. (Reuters)

Iraanse advocaat nu in Noorwegen

Oslo, 9 aug. De Iraanse advocaat die een tot dood door steniging veroordeelde vrouw verdedigde, is naar Noorwegen gevlucht. De Noorse minister van Buitenlandse Zaken Jonas Gahr Stoere zei gisteren opgetogen te zijn dat Mohammad Mostafaei in veiligheid is. Mostafaei verdween eind vorige maand in Teheran nadat zijn vrouw en haar broer gearresteerd waren. Mostafaei verdedigde een Iraanse vrouw die ter dood veroordeeld is wegens een buitenechtelijke relatie. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR meldde vorige week dat Mostafaei asiel had aangevraagd in Turkije. (Reuters)