Kort nieuws Binnenland

Duitse justitie onderzoekt zaak Nederlandse nazi

Ingolstadt, 9 aug. De Duitse minister van Justitie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP), heeft het Openbaar Ministerie opdracht gegeven te onderzoeken of de Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber (88) alsnog berecht kan worden. Ex-SS’er Faber werd in 1947 in Nederland ter dood veroordeeld wegens het doden van elf mensen in kamp Westerbork. Die straf werd later omgezet in levenslang. Faber ontsnapte in 1952 en vluchtte naar Duitsland. (ANP)

Nederlanders in Italië verdronken

DOMODOSSOLA, 9 aug. In de Italiaanse Alpen zijn zaterdag twee Nederlandse toeristen van rond de dertig jaar verdronken. Het tweetal maakte deel uit van een groep van vijf mensen die aan canyoning deden in het dal van de rivier de Variola in de Noord-Italiaanse regio Piemonte. Canyoning is een sport waarbij je al lopend, zwemmend, klimmend, springend en abseilend een tocht maakt door een kloof (of ‘canyon’) waar meestal water doorheen stroomt. Rond twee uur gisterochtend werden de lichamen van de twee Nederlanders geborgen. (ANP)

Aanrijdingen in parkeergarage

Delft, 9 aug. De combinatie van regenval en een nieuwe coating op de vloer van een parkeergarage in Delft heeft zaterdagavond vijf automobilisten forse problemen opgeleverd. Binnen een uur vonden vijf aanrijdingen plaats, aldus de politie gisteren. De automobilisten raakten door de gladheid de macht over het stuur kwijt toen ze de parkeergarage Zuidpoort binnenreden en botsten tegen pilaren, muren en geparkeerde auto’s. (ANP)

Aanval op directeur Kwakoe Festival

AMSTERDAM, 9 aug. De directeur van het Amsterdamse Kwakoe Festival, Kenneth Renfurm, is gisteravond aangevallen. Renfurm was na afloop van het multiculturele festival in de Bijlmer op zijn kantoor toen drie leden van een band hun gage kwamen opeisen. Na een discussie ontstond een handgemeen. Renfurm kreeg klappen op zijn hoofd en liep een gebroken pink op. Twee van de drie bandleden konden na de ruzie worden aangehouden. De directeur van het festival heeft aangifte gedaan bij de politie. (ANP)

Nederlanders in Servië opgepakt

BELGRADO, 9 aug. Twee Nederlandse mannen van Turkse komaf zijn door de Servische douane betrapt met ruim 50 kilo heroïne in hun auto. De drugs waren verborgen in compartimenten onder de stoelen, meldde een Servisch radiostation gisteravond. De mannen werden tegengehouden bij een douanepost op de grens met Bulgarije. (ANP)

Rioolheffing hoger

Rotterdam, 9 aug. Nederlandse gemeenten innen dit jaar naar verwachting twee keer zo veel rioolbelasting als tien jaar geleden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwachten de gemeenten dit jaar 1,3 miljard euro op te halen met rioolheffing, tegen 651 miljoen in 2000. Gemeenten mogen rioolbelasting heffen om de lasten van het gemeentelijk waterbeheer te bekostigen. (ANP)