Jong in Lapland: nooit meer slapen

Gestrande auto in Kemijärvi

Fotograaf Mark Nozeman was in juli twee weken in Kemijärvi, een in oostelijk Lapland (Finland) gelegen gemeente. In dit uitgestrekte gebied, waar verspreid zo’n 10.000 mensen wonen, volgde hij jongeren die hangend, drinkend en rijdend in oude auto’s hun vakantie doorbrengen.

De jongeren van Kemijärvi verzamelen zich ’s avonds laat op parkeerplaatsen of bij benzinestations. Ze rijden er rondjes, luisteren naar popmuziek, roken sigaretten en de jongens en meisjes lonken naar elkaar – een ritueel waarvoor zelfs een naam bestaat: Huru. Hoewel degenen die rijden doorgaans niet drinken en vice versa, constateerde Nozeman, maakt de Finse overheid zich zorgen over het alcoholgebruik onder de jongeren. Daarom kunnen ze bijvoorbeeld in de supermarkt na negen uur ’s avonds geen alcohol meer kopen.

De meeste jongeren zijn gewoon hetzelfde soort verwende hangjongeren als overal, aldus Nozeman, al slaat hier ook de funeste invloed toe van de hoge werkloosheid in Finland. De meeste fabrieken in deze regio hebben waar mogelijk het werk uitbesteed aan lagelonenlanden in Azië. In de vakantie valt nog wel wat te verdienen met het plukken van wilde bessen, maar de plaatselijke jeugd heeft daar geen zin in. Vandaar dat jaarlijks duizenden buitenlandse seizoenwerkers – ondermeer uit Thailand – op de bessenpluk afkomen.

Vanwege de meren en bossen in het gebied bezoeken in de zomer veel toeristen Kemijärvi. Ze doorkruisen vanuit het zuiden het desolate landschap in enorme, volgepakte campers. Maar het zijn ook wandelaars die de roekeloze rendieren, nieuwsgierige beren en hevige regenbuien trotseren. Zij overnachten in de daartoe opengestelde ‘hutten in de Finse wildernis’, waar ze bij het drogen van hun kleren ten prooi vallen aan de vele muggen en andere insecten. Dit kan, gecombineerd met het permanente daglicht ’s zomers in deze streek, een mens na verloop van tijd gek maken.

Kemijärvi biedt niet meer dan vijf pompstations, vier supermarkten, drie campingwinkels, wat bars en een landschap vol bossen en meren, stelt Nozeman vast; er zijn geen leuke banen en de crisis woedt er als overal in Europa. In de hotelbar kan je vrijdagavond meedoen aan de Karaoke-wedstrijd, terwijl blonde jongeren de buitenlandse deelnemer met hun blauwe ogen aanstaren. Nozeman: „In de bar zeggen ze dat Finnen maar in twee dingen geloven: de Kerstman en Satan. Beiden wonen waarschijnlijk in Lapland.”

Foto’s en blogs op www.pan-f.com

    • Tom Rooduijn