Jakarta arresteert Abu Bakar Bashir

De radicaal-islamitische geestelijke Abu Bakar Bashir is vandaag opgepakt door de Indonesische politie. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de voorbereiding van terreuraanvallen.

Bashir werd in 2002 gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij bomaanslagen op Bali, maar kwam in 2006 vrij.

Volgens de politie was Bashir betrokken bij een trainingskamp voor terroristen in de provincie Atjeh, dat werd ontdekt in februari. Terroristen zouden daar een aanval op buitenlanders voorbereiden in dezelfde stijl als de aanslag in Mumbai in 2008, toen tien mannen 166 mensen doodschoten. Ook zouden zij plannen hebben voor aanslagen op Indonesische functionarissen, onder wie president Yudhoyono.

Sinds februari heeft antiterreureenheid Densus 88 van de Indonesische politie tientallen betrokkenen bij het trainingskamp gearresteerd of doodgeschoten. Bashir kwam in beeld nadat de politie in mei het hoofdkwartier binnenviel van Jama’ah Ansharut Tauhid, een radicaal-islamitische organisatie die hij in 2008 heeft opgericht. Drie medewerkers van de organisatie werden toen opgepakt op verdenking van het financieren van het trainingskamp. De politie zei vandaag dat Bashir ook wordt verdacht van het aanstellen van de leider van het kamp, alsmede enkele geestelijken die de rekruten spiritueel begeleidden.

Omdat verspreiding van extremistische ideeën niet strafbaar is, had de Indonesische politie Bashir tot nu toe met rust gelaten.