Internationaal kort

Fidel Castro houdt toespraak in het Cubaanse parlement

Havana. De voormalige Cubaanse president Fidel Castro heeft zaterdag voor het eerst in vier jaar een toespraak gehouden voor het parlement, het hoogtepunt van een reeks openbare optredens na een lange periode van afwezigheid. De leider van de Cubaanse revolutie, die volgende week 84 wordt, had sinds 2006, toen hij zwaar ziek werd, geen politieke bijeenkomsten meer bezocht. Castro had zelf om de parlementszitting gevraagd, omdat hij vreest dat de wereld op de rand staat van een nucleaire oorlog, het gevolg van de Amerikaanse houding ten opzichte van Iran. Castro zei dat een nucleaire confrontatie kan uitbreken als de Amerikaanse president Barack Obama een aanval op Iran beveelt. Fidel droeg de macht in 2008 officieel over aan zijn jongere broer Raul (79), sindsdien president van het communistische Cuba. Na zijn ziekte en maagoperatie in 2006 verdween Fidel Castro van het publieke toneel. Zijn recente optredens roepen de vraag op in hoeverre hij opnieuw een rol voor zichzelf ziet binnen het Cubaanse bewind. (Reuters, AFP, AP)

Toch geen Saoedisch verbod op Blackberry

Riad. Saoedi-Arabië heeft een akkoord bereikt met de producent van de Blackberry smartphones over toegang tot data. Daardoor kan een verbod op het gebruik van de Blackberry in dat land vermeden worden. Het nieuws werd dit weekeinde bekendgemaakt door een woordvoerder van een van de drie aanbieders van mobiele telefonie in Saoedi-Arabië, die verder anoniem wenste te blijven. Het akkoord houdt in dat er een server komt in Saoedi-Arabië, waardoor de overheid toegang kan krijgen tot data die via Blackberries worden verstuurd. Dat betekent nog niet dat de overheid de data kan lezen, want die worden automatisch ‘versleuteld’. Dat moet de vrees van de overheid wegnemen dat de toestellen worden gebruikt voor criminele activiteiten. Volgens de bron wordt er nu eerst getest om te kijken hoe er via een Saoedische server meer controle kan worden uitgeoefend op het Blackberry-gebruik in het land. (AP, AFP)

Santos beëdigd als president Colombia

Bogotá. Juan Manuel Santos is zaterdagavond beëdigd als 59ste president van Colombia. Hij neemt het ambt over van zijn conservatieve partijgenoot Alvaro Uribe. Onder de gasten was een twintigtal buitenlandse staatshoofden en kroonprins Felipe van de voormalige koloniale mogendheid Spanje. Voor zijn officiële ambtsaanvaarding in de hoofdstad had Santos deelgenomen aan een ceremonie met spirituele leiders van de indianen, de oorspronkelijke bewoners van het land. (ANP, AFP)

Acht doden bij aanslag in Irak

Bagdad. Acht mensen zijn gisteren omgekomen bij een zelfmoordaanslag ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad. De zelfmoordterrorist reed met een auto in op een politiepatrouille. De meeste doden waren burgers die in de rij stonden om de maandelijkse bezoldiging voor de allerarmsten op te halen. Het geweld in Irak is de laatste maand opgelaaid nu de VS voortmaken met terugtrekking van hun troepen. Door het oplaaiende geweld is twijfel ontstaan of de Iraakse troepen weerstand kunnen bieden aan de opstandelingen die het land destabiliseren. (AP)

Somalische troepen doden extremisten

Mogadishu. Somalische veiligheidstroepen hebben gisteren de basis aangevallen van een extremistische militie in de semi-autonome regio Puntland. Daarbij zijn volgens een plaatselijke overheidsfunctionaris 15 extremisten gedood. De troepen zouden hebben gereageerd op een aanval van de militie op een legerpost bij de regionale commerciële hoofdstad Bossaso. De militie onder leiding van Mohamed Atom wordt er door de VN van verdacht wapens te leveren aan de moslimfundamentalistische beweging Al-Shabaab. (AP)