Honderden vermisten in Indiaas Kashmir

Een vrouw bekijkt de puinhopen in Leh, de hoofdstad van de regio Ladakh in het door het water getroffen gedeelte van India. Foto AP A woman ponders in the damaged Choglamsar village, on the outskirts of Leh, India, Saturday, Aug. 7, 2010. Authorities stepped up rescue efforts as the weather improved Saturday, a day after flash floods sent rivers of mud down desert mountainsides in Indian-controlled Kashmir, killing scores of people and injuring hundreds, officials said. (AP Photo/Gurinder Osan) AP

In de bergregio Ladakh, in het Indiase deel van Kashmir, worden 500 personen vermist als gevolg van plotselingen overstromingen in de afgelopen dagen. In het weekeinde zijn 132 doden en ruim 500 gewonden geteld. De overstromingen veroorzaakten hevige modderstromen in het kale Himalaya-gebergte. Die troffen de bevolking bij verrassing; normaalgesproken valt er nauwelijks regen in het gebied.

Militairen, die in groten getale aanwezig zijn wegens het conflict in de nabijgelegen Kashmir-vallei, werken aan het vrijmaken van de wegen om de afgelegen dorpen te bereiken. Gewonden worden behandeld in het militaire ziekenhuis in het zwaargetroffen Leh, de grootste plaats in de regio. Ook zijn er veldhospitalen ingericht.

Onder de geborgen slachtoffers zijn vijf buitenlandse toeristen. Van de ongeveer 2.000 toeristen in de regio moesten er honderd worden geëvacueerd. Ladakh is een populaire bestemming voor trekkers. Augustus behoort tot het hoogseizoen.

In buurland Pakistan hinderen modderstromen de hulpverlening aan de miljoenen slachtoffers van de overstromingen, die aan zeker 1.600 personen het leven hebben gekost. Het getroffen gebied strekt van de provincie Khyber-Pakhtunkha in het noordwesten tot het zuidelijke Sindh, over een afstand van duizend kilometer. Hulpverleners reizen per ezel of te voet, helikopters moeten in veel gevallen aan de grond blijven wegens het slechte weer.

Veel hulpverlening is in handen van het leger en particuliere hulporganisaties, die in veel gevallen verbonden zijn aan extremistische groeperingen. Grote gebieden hebben nog helemaal geen hulp gezien. (AP, Reuters, AFP)