Feyenoorders uitgefloten en toegejuicht door eigen aanhang

Feyenoord 3 FC Utrecht 1

Ruststand 0-1. 12, Van Wolfswinkel 0-1, 53. Schut (eigen doelpunt) 1-1, 64. Bruins 2-1, 75. Fer 3-1. Scheidsrechter: Blom. Tsch. 38.000.

Rotterdam, 9 aug. - Deemoedig verkondigden trainer Mario Been en technisch directeur Leo Beenhakker de afgelopen dagen dat de vierde plaats in de eindstand van de eredivisie dit seizoen ongeveer het hoogsthaalbare zal zijn voor Feyenoord. Met een schuld van 36 miljoen euro heeft de Rotterdamse club volgens beiden onvoldoende middelen om een selectie samen te stellen die het op kan nemen tegen de concurrenten Ajax, PSV en FC Twente. Zo ontbreekt er nog een centrumspits bij Feyenoord, toch een essentiële kracht in elk elftal.

In de eerste helft tegen FC Utrecht leek het voorbehoud van Been en Beenhakker meer dan terecht. Na rust toonde Feyenoord een ander gezicht en kwam de ploeg met een andere instelling het veld op. De 1-0 achterstand werd omgezet in een 3-1 overwinning. Maar om dit seizoen na 34 wedstrijden weer Europees voetbal te realiseren, zal de club uit de Kuip op zoek moeten naar een spits. Gezien de financiële situatie van Feyenoord en het feit dat de club onder verscherpt toezicht staat van de KNVB, mag de nieuwe kracht alleen op huurbasis worden aangetrokken. Of hij moet transfervrij zijn.

Jan Vennegoor of Hesselink heeft bedankt voor de eer om zijn loopbaan voort te zetten in Rotterdam-Zuid. Hij heeft Beenhakker laten weten zijn geluk in de Premier League te zoeken. Been acht de zeventienjarige Luc Castaignos nog te licht en te jong voor het grote werk. De speler van de eigen opleiding mocht tegen FC Utrecht pas de laatste vijf minuten invallen. Been heeft zijn hoop op de komst van Danny Koevermans nog niet laten varen. Vooralsnog ziet het ernaar uit dat PSV zijn reservespits niet laat gaan, als hij zelf al interesse heeft. „Als Danny graag aan speelminuten wil toekomen, moet het voor hem een geweldige optie zijn om in de Kuip te voetballen”, aldus Been. Hij refereerde aan feit dat ‘De Koef’, die in Eindhoven concurrentie heeft gekregen van Jonathan Reis en Marcus Berg, een Schiedammer is.

Het Legioen maakte gisteren al vast kennis met een nieuw talent van Varkenoord. De negentienjarige debutant Jerson Cabral gaf Feyenoord in de tweede helft met snelle rushes meer elan. Hij weet zelf de wederopstanding van het elftal vooral aan zijn inbreng, maar dat was ook weer overdreven. De linksbuiten verzorgde een paar leuke acties op de vleugels. De voortzetting voor het doel was echter steeds matig. „En als trainer wil je toch rendement zien”, zei Been terecht. „Desondanks is het wel een jongen met enorm veel potentie.”

Met Diego Biseswar, Sekou Cissé, Georginio Wijnaldum en de nieuwe kracht Ruben Schaken heeft Feyenoord de vleugels dubbel bezet. Het is dan ook begrijpelijk dat Been op zoek is naar een centrumspits, als opvolger van de gestopte Roy Makaay. Die zijn echter dun gezaaid en vaak ook duur. Been: „Als het niet lukt, gaan we dit seizoen met dit materiaal verder. Dan worden we alleen geen kampioen, maar we kunnen met deze groep, die niets is verzwakt, wel Europees voetbal halen.”

De kans daarop is klein als Feyenoord zo apathisch speelt als gisteren in de eerste helft. Na de openingstreffer van Ricky van Wolfswinkel, een ‘intikker’ doordat doelman Erwin Mulder een vrije trap van Jan Wuytens niet goed verwerkte, had Dries Mertens een paar keer de kans de voorsprong van Utrecht verder uit te bouwen. De lat redde Feyenoord. Mulder ging bij het uitlopen en bij hoge ballen chaotisch te werk.

In de rust was het stil in de kleedkamer van Feyenoord tot Been het woord nam. Hij hield een gloedvol betoog. „Ik heb gezegd: ‘Je mag van mij alles verkeerd doen, maar je moet wel met je hart spelen. Ons publiek vraagt maar één ding: dat je keihard werkt. Daarvoor zijn sommigen bereid honderden kilometers af te leggen’. Als iedereen daarvan doordrongen is, zal het nog regelmatig voorkomen dat ik in de rust met een hartslag van 200 de kleedkamer instap. Maar dan hebben we er tenminste alles aan gedaan.”

Feyenoord werd een handje geholpen door Alje Schut die een voorzet van Stefan de Vrij in eigen doel schoot. Op de treffers van Luigi Bruins (fraai schot) en Leroy Fer (kopbal) was echter niets aan te merken. Het Legioen sprong een gat in de lucht en verliet juichend de Kuip. Hoe anders was het voor rust toen Feyenoord al na 35 minuten werd uitgefloten door de eigen aanhang. Been: „Terecht. Ik wilde ook meefluiten. We speelden in een te laag tempo, er was geen duelkracht, we straalden niets uit.”

Feyenoord mist dit seizoen dan ook routiniers als Giovanni van Bronckhorst (gestopt), Kevin Hofland (Larnaca), Denny Landzaat (nog onbekend) en Roy Makaay (gestopt). Verder was ook de overgang van Jonathan De Guzman naar Real Mallorca een aderlating. Financieel gaf dat het armlastige Feyenoord weliswaar weer lucht, maar Been „ontbeert”, zoals hij zegt, wel een leider. „Een van die jonge jongens zal moeten opstaan. Want jong zijn ze allemaal. Ron Vlaar [25] was vandaag een van de oudere spelers, hem had ik de aanvoerdersband gegeven. Verder moet het leiderschap van Karim El Ahmadi en, als hij straks weer fit is, Jon Dahl Tomasson komen.”

    • Erik Oudshoorn