Elf doden en evacuaties in Midden-Europa

Inwoners van het Poolse plaatsje Bogatynia zitten bij hun door een overstroming verwoeste huis. In Bogatynia verdronken twee mensen. Foto AP A resident sits by his destroyed house after a flash floods hit the town of Bogatynia, Poland, Sunday, Aug. 8, 2010. The flooding has struck an area near the borders of Poland, Germany and the Czech Republic. (AP Photo/Petr David Josek)
Inwoners van het Poolse plaatsje Bogatynia zitten bij hun door een overstroming verwoeste huis. In Bogatynia verdronken twee mensen. Foto AP A resident sits by his destroyed house after a flash floods hit the town of Bogatynia, Poland, Sunday, Aug. 8, 2010. The flooding has struck an area near the borders of Poland, Germany and the Czech Republic. (AP Photo/Petr David Josek) AP

In het drielandenpunt van Duitsland, Polen en Tsjechië zijn dit weekeinde zeker elf mensen omgekomen door onverwachte overstromingen, veroorzaakt door zware stortregens in het stroomgebied van de rivier de Neisse. In de Duitse deelstaat Saksen moesten vandaag en gisteren meer dan veertienhonderd mensen worden geëvacueerd.

In een Saksisch dorp verdronken drie ouderen. In het Poolse Bogatynia bezweek een dijk en verdronken een vrouw en een reddingswerker. De vloedgolf die door het stadje raasde, sleurde complete huizen mee.

Niet alleen in Saksen, maar ook in Brandenburg en Berlijn zijn of worden wegens het hoge water alarmtoestanden uitgeroepen. In het Ertsgebergte, dat als een reuzentrechter voor de grensregio functioneert, is in het weekeinde overvloedig veel regen gevallen. De beken in de nauwe dalen van het gebergte zwollen in korte tijd aan tot woeste stromen.

De Neisse, ’s zomers meestal een rivier waarin je kunt pootje baden, bereikte een peil van haast ongekende hoogte. In Görlitz werd gisteren een waterstand van meer dan zeven meter geregistreerd – de hoogste sinds 1912. Normaal in deze tijd is anderhalve meter. Door een dambreuk net over de grens met Polen steeg het peil van de Neisse zaterdagnacht razendsnel. Een vloedgolf trok noordwaarts, met alle gevolgen vandien.

Midden-Europa werd in mei en in juni ook al getroffen door zware overstromingen. Toen viel een dertigtal doden.