El Hamdaoui scoort tweemaal bij debuut

Ajax is in de eerste speelronde van de eredivisie niet verder gekomen dan een gelijkspel bij FC Groningen. PSV en Feyenoord wonnen hun eerste wedstrijden wel.

Na de nederlaag tegen FC Twente in het duel om de Johan Cruijf Schaal en twee gelijke spelen tegen PAOK Saloniki in de kwalificatieduels voor de Champions League, is Ajax er ook in de eerste wedstrijd voor de nationale competitie niet in geslaagd te winnen. In Groningen verspeelde de nummer twee van het vorig seizoen gisteren twee punten door met 2-2 gelijk te spelen tegen FC Groningen. Kampioen FC Twente had vrijdag in Kerkrade tegen Roda JC ook al twee punten liggen(0-0). PSV, eveneens titelkandidaat, won het eerste competitietreffen wel. In Friesland werd zaterdagavond Heerenveen met 3-1 verslagen.

Bij Ajax was Mounir El Hamdaoui gistermiddag al in zijn eerste optreden belangrijk voor Ajax. De van AZ overgenomen spits maakte beide treffers van zijn nieuwe club in de uitwedstrijd tegen FC Groningen. De een was nog subtieler dan de ander. Hij verliet toch teleurgesteld het veld omdat zijn ploeg in de laatste achttien minuten een voorsprong van twee doelpunten verspeelde.

„Dit is balen, want we zijn eigenlijk niet in de problemen geweest”, stelde El Hamdaoui. „We laten FC Groningen twee keer na een corner scoren. Dat is jammer. Natuurlijk heb ik van mijn twee doelpunten genoten. Maar ik kan niet tevreden zijn.”

Groningen-spelers Tim Matavz en Nicklas Pedersen bestraften Ajax voor het gegeven dat de formatie een maand na de WK-finale nog helemaal niet klaar is voor het nieuwe seizoen. Trainer Martin Jol mocht in stadion Euroborg geen beroep doen op de geschorste topscorer Luis Suarez en Jan Vertonghen. Hij miste verder de geblesseerde Eyong Enoh, Rasmus Lindgren en Nicolas Lodeiro.

De oefenmeester kon vorig seizoen bij tegenslag nog terugvallen op Gabri, Dennis Rommedahl, Miralem Suljemani en Kennedy Bakircioglü. In Groningen zat Jol met Kenneth Vermeer, Daley Blind, Marvin Zeegelaar, Roly Bonevacia, Darko Bodul, Johan Kappelhof en Florian Jozefzoon op de bank.

Jol heeft goede hoop dat hij zijn ploeg de komende weken nog kan versterken. Hij zag zich tegen FC Groningen genoodzaakt om middenvelder Ismaïl Aissati een nieuwe kans te gunnen als rechtsbuiten. De Marokkaan speelde voor het eerst sinds 24 januari weer eens een competitiewedstrijd voor Ajax. Hij kwam op een voor hem onbekende plaats nauwelijks in het spel voor en moest in de slotfase plaatsmaken voor de achttienjarige debutant Bonevacia.

Het nieuwe FC Groningen van trainer Pieter Huistra kon met de aanwinsten Maikel Kieftenbeld, Jonas Ivens en Dusan Tadic al evenmin overtuigen. Pedersen miste in de tweede minuut een riante mogelijkheid op de openingstreffer. Daarna was Ajax de betere ploeg. Doelman Luciano voorkwam voor rust nog met knappe reflexen dat Siem de Jong en Demy de Zeeuw scoorden.

De Braziliaanse keeper was kansloos toen El Hamdaoui in de 50ste en 61ste minuut met veel gevoel op doel trapte (0-2). Ajax kreeg het pas moeilijk nadat trainer Huistra zijn WK-gangers Tim Matavz en Thomas Enevoldsen het veld in stuurde. Matavz bracht in de 72ste minuut de spanning terug in de wedstrijd (1-2). Pedersen won in de 86ste minuut een kopduel van De Zeeuw (2-2), waardoor Ajax al na een speelronde een achterstand heeft op PSV, volgens velen dit seizoen de grote favoriet voor de landstitel.

De club uit Eindhoven won zaterdagavond met 3-1 in en van Heerenveen. De Zweed Ola Toivonen scoorde tweemaal voor PSV. „We wisten van tevoren dat het een heet avondje zou worden”, zei coach Fred Rutten na afloop van de wedstrijd. „De eerste helft hadden we het ontzettend moeilijk, we vergaten toen te voetballen. Na rust hebben we dat gerepareerd. Dan zie je dat dit PSV heel aardig kan voetballen en ook productief is.”

AZ, twee seizoenen geleden landskampioen, begon de competitie met een gelijkspel (1-1) in Breda tegen NAC. Erik Falkenburg had de ploeg van coach Gertjan Verbeek een klein kwartier na rust op voorsprong gebracht, maar Matthew Amoah zorgde tien minuten voor tijd voor de gelijkmaker. AZ heeft nog geen nieuwe hoofdsponsor en liet dat in Breda ook duidelijk blijken. De Alkmaarse club speelde met een groot vraagteken op het shirt. „Het is beter dan een leeg shirt”, verklaarde directeur voetbalzaken Earnest Stewart tegenover persbureau ANP. „We wilden het een beetje ludiek brengen. En we kregen gelukkig ook toestemming van de KNVB.”

Koplopers na de eerste speelronde zijn – op doelsaldo weliswaar – het gepromoveerde De Graafschap en Heracles. Beide clubs wonnen met 3-0, van respectievelijk Excelsior (eveneens gepromoveerd) en Willem II.