een weekeinde vol voetbal

Mounir El Hamdaoui bekroonde zijn debuut voor Ajax gisteren met twee treffers in de uitwedstrijd tegen FC Groningen. Toch verliet de van AZ overgekomen topschutter ontevreden de Euroborg. Zijn nieuwe club liet de tegenstander in de slotfase namelijk langszij komen (2-2). „Dit is balen, want we zijn eigenlijk niet in de problemen geweest”, stelde El Hamdaoui. „We laten FC Groningen twee keer na een corner scoren. Dat is jammer. Natuurlijk heb ik van mijn twee doelpunten genoten. Maar ik kan niet tevreden zijn.” El Hamdaoui liet doelman Luciano van de thuisclub tot twee keer toe op fraaie wijze kansloos: 0-2. FC Groningen leek verslagen, maar kwam dankzij Tim Matavz en Nicklas Pedersen alsnog langszij.

FC Twente verspeelde net als Ajax twee punten in de titelstrijd. Vrijdag kwam de landskampioen niet verder dan een 0-0 gelijkspel bij Roda JC. De derde titelkandidaat, PSV, won wel, met 3-1 bij SC Heerenveen. De Zweed Ola Toivonen scoorde tweemaal voor PSV. „We wisten van tevoren dat het een heet avondje zou worden”, zei coach Fred Rutten. „De eerste helft hadden we het ontzettend moeilijk, we vergaten te voetballen. Na rust hebben we dat gerepareerd. Dan zie je dat dit PSV heel aardig kan voetballen en ook productief is.”

AZ heeft nog geen nieuwe hoofdsponsor en liet dat gisteren tijdens het eerste competitieduel met NAC (1-1) duidelijk blijken. De Alkmaarse club speelde met een groot vraagteken op het shirt. „Het is beter dan een leeg shirt”, verklaarde directeur voetbalzaken Earnest Stewart. „We wilden het een beetje ludiek brengen. En we kregen toestemming van de KNVB.”

Louis van Gaal heeft de eerste prijs van het seizoen te pakken. Met Bayern München won de Nederlandse trainer zaterdag de Duitse Super Cup, dankzij een 2-0 overwinning op Schalke 04. De doelpunten voor de landskampioen werden in de slotfase gemaakt door Thomas Müller en Miroslav Klose. Bayern speelde zonder de geblesseerde Arjen Robben, die in Duitsland door het voetblad Kicker is uitgeroepen tot voetballer van het seizoen 2009-2010. Van Gaal werd bij de verkiezing gekozen tot trainer van het jaar.

In Engeland heeft Edwin van der Sar met Manchester United de eerste prijs van het seizoen veroverd. De ploeg van manager Alex Ferguson klopte landskampioen en FA Cup-winnaar Chelsea op Wembley met 3-1 in de strijd om het Community Shield, de Engelse Super Cup. Drie van de vier doelpunten vielen in het laatste kwartier.

Olympique Marseille is de Franse competitie slecht begonnen. De titelverdediger verloor zaterdag voor eigen publiek met 2-1 van het gepromoveerde Caen. Youssef El-Arabi maakte vier minuten voor tijd met een kopbal de winnende treffer. Marseille werd vorig seizoen voor het eerst sinds 1992 kampioen.

Amauri zingt deze week niet mee met het Italiaanse volkslied, als hij debuteert voor het land in het oefenduel met Ivoorkust. Dit heeft de aanvaller van Braziliaanse komaf gisteren verklaard, in reactie op kritiek uit rechts-politieke kringen op zijn uitverkiezing voor de Azurri. Genaturaliseerde spelers zouden niet in het nationale elftal thuishoren. „Het is aan ons om met goed spel de denkwijze van bepaalde mensen te veranderen”, aldus Amauri.