Een hamstring van één miljoen

De knie van Jan Mulder en de enkel van Marco van Basten, veelbesproken blessures die nationale pijn veroorzaakten, hebben eindelijk een waardige opvolger: de spier van Arjen Robben.

Twee maanden kan de rechteraanvaller volgens de clubarts van Bayern München niet voetballen. Daar komt voor de Duitse club misschien nog meer tegenslag bij. Op links is de Fransman Franck Ribéry in zijn geboorteland aangeklaagd omdat hij seks heeft genoten met een minderjarige prostituee. Hij moet misschien maanden zitten – en niet in de dug-out.

Zo ben je kampioen van Duitsland, zo ben je vleugellam.

De absentie van Robben wordt volgens de leiding van Bayern veroorzaakt doordat hij op het WK voetbal in Zuid-Afrika voor het Nederlands elftal uitkwam, terwijl hij kort daarvoor een scheuring in de hamstring in zijn linkerbovenbeen had opgelopen.

Hij liet zich geneeskundig martelen door de Rotterdamse fysiotherapeut Dick van Toorn, speelde vier wedstrijden op het WK, ging op vakantie en arriveerde vervolgens, hoewel naar eigen zeggen zonder pijn, mét gescheurde spier bij zijn werkgever in München.

Bayern hoopt dat de KNVB de schade vergoedt. Robben schijnt te moeten rondkomen van een maandsalaris van 550.000 euro (dat is wel bruto, hoor), dus wie weet moet de voetbalbond straks een dikke miljoen op tafel leggen.

Heeft dat gehengel om geld misschien te maken met de deplorabele financiële staat waarin het betaald voetbal ook in de grote Europese voetballanden verkeert? Het internationale marketingbureau A.T. Kearney becijferde dat de clubs in de hoogste competities in Engeland, Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland samen in één jaar 566 miljoen euro op transfers hebben toegelegd. Real Madrid, de voormalige club van Robben, is alleen al goed voor een verlies van 257 miljoen.

Ze zijn gek geworden. En dus past dat wel in die dwaze wereld: één miljoen voor een beschadigde hamstring. Een habbekrats.

john kroon