De zomervakantie is jarig

‘Iedereen is vroeg of laat jarig, eekhoorn,’ zei de mier. ‘Iedereen.’ (…)

‘De regen ook?’ vroeg de eekhoorn.

‘De regen?’ vroeg de mier verbaasd.

‘Ja’, zei de eekhoorn.

De mier moest heel diep nadenken. Toen zei hij: ‘Ja, de regen ook.’

‘Maar hoe viert hij zijn verjaardag dan?’ vroeg de eekhoorn.

‘Nou…’ zei de mier en hij dacht weer diep na. Hij kneep zijn ogen stijf dicht, ging op zijn linkervoorpoot staan, toen op zijn rechterachterpoot, en zei: ‘Vallend, Hij viert hem vallend.’

In de dierenverhalen van Toon Tellegen wordt vaak verjaard en elke verjaardag is aanleiding tot iets feestelijks, bij voorkeur met taart. Want wat is een verjaardag zonder taart?

Cadeaus horen er ook bij trouwens. De regen houdt, denkt de mier ‘van greppels (…) met oude bladeren erin, en van rul zand en van platte daken, en van het voorjaar…”

Tot gedachten over het soort verjaarstaart waar de regen van zou kunnen houden, komen de mier en de eekhoorn niet, want voor die tijd zijn ze over gestapt op de verjaardag van zoete beukennoten die op hun verjaardag het liefst opgegeten willen worden en hé, dat is toevallig: vandaag is het net die verjaardag. En de eekhoorn heeft zoete beukennoten. ,,Hij ging vlug naar binnen en haalde al zijn jarig beukennoten met een feestelijk gebaar uit de kast.”

Het lijkt me een belangrijk filosofisch en levenskunstig concept: elke dag is er wel iemand of iets jarig. Elke dag valt er dus wel iets te vieren, maar je moet het doen op een manier die past bij de jarige.

Zou de zomervakantie ook wel eens jarig zijn? En zou dat niet zo’n beetje nu kunnen vallen?

Ja. De zomervakantie is jarig. Wat cadeaus betreft: ze houdt van brede stranden met kuilen en kastelen, van een dik boek in een stoel in de schaduw, van vliegeren en van kleurpotloden. En van taart natuurlijk. De zomervakantie houdt van frambozentaart, van pruimentaart, van aardbeien en bessen en van kinderen die zelf of met hun ouders taart maken, makkelijke taart zonder oven, met zomerfruit erop, speciaal voor de verjaardag van de zomervakantie.

Een witte aardewerken flan of quichevorm, met zo’n geribbelde rand is hier handig bij. Doorsnede 25 cm. Maar een springvorm gaat ook.

Laat de boter smelten. Breek de koekjes in de keukenmachine en draai ze tot kruimels. Giet er, terwijl de machine draait, door het gat in de deksel de gesmolten boter bij.

Druk dit beslag zo stevig mogelijk op de bodem en de rand van de vorm en zet die in de ijskast.

Splits net ei in wit en dooier. Doe het eiwit in een vetvrije kom en klop met de mixer tot het stijf is. Klop de eierdooier met de suiker tot een dikke bleekgele massa, klop die door de mascarpone met een scheutje citroensap.

Schep voorzichtig, met een vork, met luchtige bewegingen het stijve eiwit door de mascarpone. Schep de vulling in de taart.

Leg op de taart frambozen en aardbeien, of zwarte en witte bessen, of frambozen met rode bessen of – nu ja: zomervakantieverjaardagsfruit.

    • Marjoleine de Vos