'Campbell kreeg een enorme diamant'

Het Britse topmodel Naomi Campbell heeft in september 1997 zelf gezegd dat zij „een enorme diamant” heeft ontvangen van de Liberiaanse oud-president Charles Taylor. Dat verklaarde de Amerikaanse actrice Mia Farrow vanmorgen bij het Speciale Hof voor Sierra Leone in Leidschendam, waar Taylor terechtstaat voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Campbell had donderdag gezegd dat zij twee of drie „zeer kleine stenen” had gekregen, zonder te weten dat het diamanten waren en van wie ze kwamen.

De aanklagers in het proces tegen Taylor willen aantonen dat hij heeft gelogen toen hij ontkende ooit ruwe diamanten in bezit te hebben gehad. Diamanten staan centraal in het proces. Volgens de aanklagers heeft Taylor rebellen in Sierra Leone opdracht gegeven om de bevolking te terroriseren, met als doel de macht over het land te krijgen en het te kunnen plunderen. Ze willen bewijzen dat Taylor in september 1997 met zogeheten bloeddiamanten in Zuid-Afrika was om er wapens mee te kopen voor de RUF-rebellen.

Donderdag verscheen Naomi Campbell na dagvaarding voor het hof. Farrow en Campbells voormalige agente Carole White hebben eerder gezegd dat het model een of meerdere diamanten had gekregen van Taylor, in de nacht na een diner bij president Nelson Mandela in diens huis in Kaapstad. Campbell erkende dat onbekende mannen haar stenen hadden overhandigd, maar legde geen verband met Charles Taylor. Zij verklaarde dat Farrow of White haar de volgende ochtend bij het ontbijt had gezegd dat het om diamanten ging, en dat die van Charles Taylor afkomstig moesten zijn.

Farrow zei vanmorgen over Campbell: „Ze zei dat ze ’s nachts was wakker gemaakt, dat er mannen aan de deur stonden, dat zij gestuurd waren door Charles Taylor en dat zij haar een enorme diamant hebben gegeven.” Ze benadrukte dat het om één diamant ging, al zei ze ook dat ze de steen niet gezien heeft. Andere dingen kon Farrow zich niet herinneren. Zo wist ze bijvoorbeeld niet of Taylor bij het diner had aangezeten, of dat hij voor aanvang was vertrokken. Vanmiddag zou White getuigen. Zij heeft eerder gezegd dat ze aanwezig was toen Campbell de diamanten kreeg.