Cameron wil geen 'milksnatcher' zijn

Associaties met de storm van kritiek die Margaret Thatcher oogstte toen ze in 1971 gratis schoolmelk voor lagereschoolleerlingen afschafte, hebben de Britse premier David Cameron ertoe gebracht een van zijn staatssecretarissen tijdens een tv-interview openlijk af te vallen.

Nog terwijl staatssecretaris voor Hoger Onderwijs David Willetts een voorstel tot afschaffing van schoolmelk voor peuters op tv zat te verdedigen, greep Downing Street in. „Dat gebeurt niet, de premier vindt het geen goed idee.” Willets, live in kennis gesteld van deze uitspraak, zocht haastig een uitweg: „Het is een eindeloos proces van afweging van opties.’’

Cartoonisten beeldden Cameron vanmorgen met een snor van melk af. Labour beschuldigt de regering van chaotisch beleid. Dat er plannen waren schoolmelk nu ook voor kinderen tot vijf jaar af te schaffen, is duidelijk. In een eerder uitgelekte brief van de staatssecretaris voor Volksgezondheid staat dat de gratis verschaffing van 189 milliliter melk per kind per dag 50 miljoen pond kost, tweemaal zoveel als vijf jaar geleden. Daarop kan bezuinigd worden omdat er „geen bewijs is dat het de gezondheid van heel jonge kinderen ten goede komt”.

David Camerons woordvoerder zei dat het voorstel tot afschaffing van schoolmelk niet op diens bureau terecht was gekomen. Aangenomen wordt dat Cameron naar het zondagochtendprogramma van journalist Andrew Marr keek en besefte dat de maatregel een mate van politieke zelfmoord betekende. Het etiket „Thatcher, Milksnatcher” heeft zijn illustere voorgangster in de afgelopen decennia aangekleefd.

In een artikel voor The Sunday Times kondigt Cameron aan dat hij persoonlijk de Britse bezuinigingsagenda gaat aansturen. Sommige ministers hebben grote moeite met opgelegde bezuinigingsvoorstellen die variëren van 25 tot 40 procent.

    • Hieke Jippes