BlackBerry praat over oplossing in Saoedi- Arabië

De autoriteiten in Saoedi-Arabië hebben de aanbieders van mobiele telefonie in het land tot vanavond de tijd gegeven om een deal te sluiten met de makers van BlackBerry. Een volledig verbod op de smartphones van BlackBerry, dat de regering van het streng islamitische koninkrijk wilde doorvoeren, kan hiermee te elfder ure worden voorkomen.

Saoedi-Arabië maakt zich al langere tijd zorgen over de software van de BlackBerry smartphone, die zo is gecodeerd dat de veiligheidsdiensten het berichtenverkeer nauwelijks kunnen controleren. Het land telt 700.000 gebruikers van de BlackBerry.

De mail- en berichtendiensten van BlackBerry werden afgelopen vrijdag enige uren onderbroken in Saoedi-Arabië, nadat de autoriteiten een totaalverbod hadden afgekondigd.

De Canadese producent van de BlackBerry, Research in Motion (RIM), zegde de Saoedische autoriteiten daarna toe technische voorzieningen te zullen treffen, zodat de Saoedische autoriteiten indien gewenst berichten tussen gebruikers kunnen ontcijferen. RIM is bereid enkele servers te plaatsen die de autoriteiten in staat stellen in geval van veiligheidsrisico’s zoals terrorismedreiging in te breken op het berichtenverkeer van de gebruikers van de BlackBerry.

De Saoedische Commissie voor Communicatie en Informatietechnologie gaf in reactie daarop de aanbieders van mobiele telefonie in het land twee dagen de tijd – gerekend vanaf zaterdagavond tot vanavond – om tot volledige overeenstemming te komen met RIM. Het Canadese bedrijf wilde vandaag niet zeggen hoe ver de onderhandelingen met de Saoediërs zijn gevorderd.

Saoedi-Arabië is niet het enige land dat zich zorgen maakt over de BlackBerry. De Verenigde Arabische Emiraten (Dubai, Abu Dhabi en vijf andere emiraten in de Golf) overwegen enkele diensten van de BlackBerry, zoals e-mail en sms, uit ‘veiligheidoverwegingen’ te verbieden. Ook India en Libanon zijn ongelukkig met het versleutelde berichtenverkeer.

RIM zegt in gesprek te zijn met al deze landen om tot een oplossing te komen.