Beursgang NXP is waarschuwing

NXP is met een onheilspellende dreun aangekomen op de markt. De private-equityfirma’s die de met schulden overladen chipproducent controleren, hadden goede redenen om een korting te aanvaarden bij de beursgang. Maar de onzekere markten hebben voor een onprettige ontvangst gezorgd. Het concern had gehoopt de aandelen te kunnen verkopen tegen een koers tussen de 18 en 21 dollar per stuk. In plaats daarvan zijn ze van de hand gegaan voor 14 dollar, waarna de koers in de vroege handel nog verder is gedaald. De reactie van beleggers kan het enthousiasme temperen voor andere mogelijke grote beursintroducties – vooral die van concurrent Freescale.

Andere grote bedrijven die door private-equityfirma’s zijn overgenomen, zoals Toys R Us, Booz Allen en HCA, lijken hun eigenaren winst te gaan opleveren. De aandelenverkoop van NXP zorgt ervoor dat de belangen van zijn eigenaren verwaterd raken. Maar dit betekent niet dat Bain, KKR en Silver Lake helemaal van lotje getikt zijn dat ze een deal hebben doorgezet, waarbij een waardering van 5,5 miljard dollar is verzilverd in een marktwaarde van slechts 3,5 miljard dollar. Om te beginnen verkeren deze firma’s, door NXP naar de markt te brengen, nu in een positie om hun aandelen sneller aan de man te brengen als de waarderingen van chipproducenten omhooggaan.

Nog belangrijker is dat NXP zijn schulden nodig moest kortwieken. De zeer wisselvallige kasstroom van chipproducenten houdt in dat te veel lenen het buitengewoon moeilijk kan maken de rente op te brengen of genoeg te investeren om technologische veroudering te voorkomen tijdens de onvermijdelijke inzinkingen van de sector. De omzet van NXP is sinds 2007 met 40 procent gedaald. Het heeft ook niet geholpen dat de concurrenten Texas Instruments en Analog Devices een positieve netto kasstroom hebben.

Obligatieterugkopen en swaps (het omruilen van obligaties in aandelen) zijn niet voldoende gebleken om NXP te stabiliseren. Het vooruitzicht van de aandelenuitgifte heeft in ieder geval een obligatie-uitgifte van 1 miljard dollar eerder dit jaar vergemakkelijkt. De beursgang heeft er ook toe bijgedragen dat de nettoschuld is teruggebracht naar ongeveer 4 miljard dollar. En NXP zou dit jaar genoeg moeten verdienen om de schuldsanering op gang te houden. De beursgang zou er zelfs toe kunnen leiden dat het concern tegen betere voorwaarden kan lenen.

Maar de prijs van het opschonen van de balans van NXP is aanzienlijk geweest. De bedrijvenopkopers, die eigenaar zijn van Freescale, een concurrerende chipproducent die rond dezelfde tijd als NXP van de beurs werd gehaald, staan voor een vergelijkbaar dilemma. Met een nettoschuld van 6,6 miljard dollar en een kasstroom van slechts 146 miljoen dollar uit de activiteiten in de eerste helft van het jaar, moet Freescale besluiten de gok te wagen en de fragiele markten te trotseren. De ervaringen van NXP zullen dit besluit er niet makkelijker op hebben gemaakt.

Robert Cyran

    • Robert Cyran