Alleen Chávez gaat naar inauguratie Bouterse

De Venezolaanse president Hugo Chávez is vooralsnog het enige staatshoofd dat donderdag verschijnt bij de inauguratie van Desi Bouterse als president van Suriname. Wel komen andere vertegenwoordigers uit andere landen, zei directeur Winston Lackin van het kabinet van Bouterse gisteren. Van een paar landen moet nog uitsluitsel komen wie er naar de plechtigheid komt.

Volgens Lackin was het aanvankelijk de bedoeling om de beëdiging van Bouterse klein en nationaal te houden. Maar toen uit het buitenland aanvragen kwamen om de installatie van de nieuwe president bij te wonen, is daar gehoor aan gegeven, aldus Lackin.

Namens Nederland zal er niemand aanwezig zijn. Bouterse is in Nederland niet welkom, anders dan om zijn gevangenisstraf uit te zitten, zo liet minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) na diens verkiezingoverwinning weten. Nederland zal met Bouterse alleen contacten onderhouden „op basis van functionele noodzaak”, aldus de bewindsman. Hij stelde dat niet van tafel kan worden geveegd dat Bouterse in Nederland tot elf jaar is veroordeeld wegens drugshandel.

Verhagen wees er destijds ook op dat Bouterse door zijn inauguratie tot staatshoofd van Suriname immuniteit geniet wegens het internationale recht en dat Nederland dat zal respecteren.

Dat houdt in dat als Bouterse een bezoek wil brengen aan een in Nederland gevestigde internationale organisatie hij een visum zal krijgen. Daarmee kan hij Nederland niet bezoeken voor privédoeleinden.

President Nicolas Sarkozy van Frankrijk feliciteerde Desi Bouterse onlangs met zijn verkiezing tot president van Suriname. In een brief schreef Sarkozy dat zijn land open staat voor een intensievere samenwerking met Suriname.

Sarkozy, eveneens staatshoofd van Frans-Guyana, een overzees departement van Frankrijk dat grenst aan Suriname, zal echter ook niet aanwezig zijn bij de beëdiging van Bouterse. (ANP)