Zonnevlam en plasma-uitworp

Zo zag de zon er afgelopen zondag uit als je vanaf de NASA-satelliet Solar Dynamics Observatory naar keek en alleen het röntgendeel van de zonnestraling beschouwde. De lichte vlek links van het midden is een zonnevlam. De donkere boog rechtsboven is de weergave van een coronal mass ejection, de uitworp van geïoniseerd zonnemateriaal. Als dat de aarde bereikt wekt het soms prachtig poollicht op. Het plasma arriveerde hier woensdag maar er gebeurde niet veel. Een actieve zon met veel zonnevlekken stoot relatief vaak van dit materiaal uit. Maar omgekeerd is de incidentele uitworp van plasma geen aanwijzing dat de zon actiever wordt. Foto NASA
Zo zag de zon er afgelopen zondag uit als je vanaf de NASA-satelliet Solar Dynamics Observatory naar keek en alleen het röntgendeel van de zonnestraling beschouwde. De lichte vlek links van het midden is een zonnevlam. De donkere boog rechtsboven is de weergave van een coronal mass ejection, de uitworp van geïoniseerd zonnemateriaal. Als dat de aarde bereikt wekt het soms prachtig poollicht op. Het plasma arriveerde hier woensdag maar er gebeurde niet veel. Een actieve zon met veel zonnevlekken stoot relatief vaak van dit materiaal uit. Maar omgekeerd is de incidentele uitworp van plasma geen aanwijzing dat de zon actiever wordt. Foto NASA