WK voetbal

De strekking van het artikel over het WK voetbal (Zomer &cetera, 17 juli) is mij uit het hart gegrepen, met name waar u schrijft over de visie van Louis van Gaal (die dan de bondscoach is) en over Van Gaals wetenschappelijke benadering van het voetbal en zijn afkeer van wangedrag en grof spel.

Het kan niet anders of Louis van Gaal heeft met zijn analyses al lang ontdekt dat overtredingen in het overgrote deel van de gevallen direct nadelig uitpakken voor het team van de overtreder. Ik heb het weleens geturfd, niet consequent en daarom kan ik geen percentages noemen, maar zeker is dat de nadelen van overtredingen (tegendoelpunten en rode en gele kaarten) aanzienlijk groter zijn dan de voordelen (het voorkómen van tegendoelpunten).

Kees Claassen

Brieven van maximaal 200 woorden naar weekblad@nrc.nl of Redactie NRC Weekblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam

    • Kees Claassen