Wellink krijgt steun van ECB-baas Trichet

Eindelijk een lichtpuntje voor Nout Wellink. In een interview met de financiële zender RTL Z zei Jean-Claude Trichet, de baas van de Europese Centrale Bank, gisteren dat Wellink naar zijn mening uitstekend werk heeft verricht tijdens de kredietcrisis. „Nout Wellink heeft de volledige steun van zijn collega’s bij de ECB”, aldus Trichet desgevraagd.

De steun is opmerkelijk, omdat Wellink in Nederland al maanden onder vuur ligt over het optreden van De Nederlandsche Bank als toezichthouder bij onder meer de verkoop en opsplitsing van ABN Amro, het faillissement van internetspaarbank Icesave en de teloorgang van DSB Bank.

Trichet zei over die kritiek en de rol van Wellink in het DSB-debacle : „Ik denk dat dat uiterst oneerlijk en onterecht was. In moeilijke omstandigheden krijg je altijd kritiek. Ik denk dat hij zijn werk heel goed gedaan heeft.”

DNB heeft eind vorige week een plan van aanpak naar het ministerie van Financiën gestuurd om de toezichtscultuur te verbeteren. Wellink heeft aangegeven graag zelf die cultuurverandering door te willen voeren bij DNB, maar de Kamer is daar terughoudend over, met name omdat uit het rapport over de teloorgang van DSB zou blijken dat DNB jarenlang te weinig gedaan heeft om een faillissement van DSB te voorkomen. Demissionair minister De Jager (Financiën, CDA) stuurt het plan, inclusief zijn eigen bevindingen daarover, 16 augustus naar de Kamer.

Wellinks termijn als president van DNB loopt volgend jaar in de zomer af. Enkele maanden later zal ook de termijn van Jean-Claude Trichet bij de ECB aflopen. Wellink wordt de laatste tijd steeds vaker genoemd als mogelijke opvolger van Trichet. De vraag is echter of hij op steun van de Nederlandse regering kan rekenen. Trichet wilde over Wellinks eventuele kandidatuur voor de hoogste ECB-post niet veel kwijt. „Dat is aan de regeringen van de ECB-lidstaten.”