Watersnood Pakistan 'treft 14 miljoen mensen'

De watersnood in Pakistan heeft zeker veertien miljoen mensen getroffen. Dat zegt generaal Nadeem Ahmed, hoofd van de nationale rampenbestrijdingsdienst. De kritiek op president Zardari zwelt aan, omdat hij een gepland bezoek aan Londen liet doorgaan in plaats van de hulpoperatie te leiden.

In de noordwestelijke provincie Khyber-Pakhtunkhwa en Punjab lijden twaalf miljoen Pakistanen onder de hevigste overstromingen in zeker tachtig jaar. In die provincies zijn zeker 650.000 huizen beschadigd of verwoest. In het zuidelijke Sindh zijn twee miljoen mensen getroffen. Generaal Ahmed sprak over „de ergste ramp in de Pakistaanse geschiedenis”. Hij moet daarmee doelen op het aantal getroffenen, niet op de ruim 1.600 doden die tot nu toe zijn geteld; bij de aardbeving in Kashmir in 2005 vielen 75.000 doden.

President Zardari verbleef gisteren op het buitenverblijf Chequers van de Britse premier Cameron. Daar legden ze de ruzie bij die was ontstaan toen Cameron vorige week in scherpe woorden over de Pakistaanse terreurbestrijding sprak. Tijdens een bezoek aan Pakistans rivaal India zei hij dat „niet mag worden toegestaan dat Pakistan de export van terreur aanmoedigt”. Dit leidde tot felle kritiek uit Islamabad. Zardari maakte de toestand niet beter toen hij in Le Monde zei dat de internationale gemeenschap de oorlog in Afghanistan aan het verliezen is.

Gisteren prees Cameron de „onverbreekbare relatie tussen Groot-Brittannië en Pakistan” en Zardari voorspelde dat „stormen zullen komen en gaan”, maar dat „Pakistan en Groot-Brittannië samen alle moeilijkheden waardig het hoofd zullen bieden”. Ze hebben afgesproken beter samen te werken in terreurbestrijding. Ook accepteerde Cameron een uitnodiging voor een bezoek aan Pakistan. Het is niet bekend wat de regeringsleiders gisteren onderling over de kwestie hebben gezegd.

„Onze president gaat liever naar het buitenland dan dat hij leiding geeft aan het reddingswerk”, zei een inwoner van het zwaargetroffen Sukkur in Sindh. „De regering geeft niet om ons. Ze hebben hun eigen agenda en belangen.”

Ook in Ladakh, in Indiaas Kashmir, zijn veel slachtoffers gevallen door de moessonregens. Er zijn daar zeker 103 doden. Het vliegveld van Leh is beschadigd, communicatiemiddelen zijn uitgevallen. (AP, Reuters, AFP)