Van Gaal is boos op staf Oranje om Robben

Bayern München-coach Louis van Gaal vindt dat de staf van het Nederlandse elftal Arjen Robben tegen zichzelf in bescherming had moeten nemen. Van Gaal moet de aanvaller twee maanden missen vanwege een hamstringblessure. Robben raakte vlak voor het WK geblesseerd aan dezelfde spier, maar beleefde een razendsnelle rentree bij Oranje. Volgens Bayern had hij niet mogen spelen op het toernooi waar Nederland vorige maand de finale bereikte.

„Iedere speler wil een WK meemaken en doet daar alles voor. De arts en de trainer zijn er om de speler tegen zichzelf in bescherming te nemen”, aldus Van Gaal, die Robben en Franck Ribéry, de andere sterspeler van Bayern, gedwongen aan de kant hield op doktersadvies. „Dat is een opgave voor de coach, maar zeker voor de arts en die heeft dat niet gedaan.”

Volgens Van Gaal is Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, de arts van Bayern, competenter dan de Nederlandse bondsarts Gert-Jan Goudswaard als het gaat om spierblessures. „Onze arts is de expert van de wereld als het gaat om spierblessures.”

De oefenmeester heeft Robben tijdens het WK al gewezen op de gevaren van zijn snelle terugkeer. „Ik heb hem meerdere malen gebeld en gewaarschuwd.” Het is nog niet duidelijk hoe lang Robben precies is uitgeschakeld.

Door een oefeninterland van Duitsland tegen Denemarken volgende week zouden nog meer spelers van Bayern het risico lopen om geblesseerd te raken. Bondscoach Joachim Löw gaat echter met een B-team naar Kopenhagen.

Robben: pagina 13