Utrecht tegen Celtic in vierde voorronde van Europa League

FC Utrecht heeft in de vierde en laatste voorronde van de Europa League op papier de zwaarste tegenstander geloot. De ploeg van trainer Ton du Chatinier moet het opnemen tegen de Schotse topclub Celtic uit Glasgow. Utrecht overleefde al twee voorrondes. De ploeg van Du Chatinier rekende af met FK Tirana en FC Luzern.

Celtic deed als nummer twee van Schotland mee aan de voorronde van de Champions League, maar verloor daarin van Sporting Braga. In Glasgow staan de Nederlandse verdedigers Jos Hooiveld en Glenn Loovens onder contract.

Ook Feyenoord treft een afvaller uit de voorrondes van de Champions League. AA Gent, dat vorig seizoen onder leiding stond van trainer Michel Preud’homme, was twee keer kansloos tegen Dinamo Kiev (0-3, 1-3).

Voor PSV staat een lange reis richting het zuiden van Rusland op het programma. FC Sibir Novosibirsk verdiende als verliezend bekerfinalist (tegen Zenit Sint-Petersburg) een ticket voor de Europa League. Sibir rekende in de derde voorronde af met Apollon Limassol. De club staat na vijftien wedstrijden op de laatste plaats in de Russische competitie.

AZ treft met Aktobe de kampioen van de afgelopen drie jaar in Kazachstan. Aktobe werd in de Champions League-voorronde uitgeschakeld door Hapoel Tel Aviv. Atletico Madrid is als titelverdediger al zeker van deelname aan het hoofdtoernooi. Het deelnemersveld wordt gecompleteerd door de tien verliezers uit de kwalificatieronde van de Champions League.

Voorafgaand aan de loting voor de laatste voorronde van de Champions League had Ajax-trainer Martin Jol het mapje met informatie over Dinamo Kiev bovenop de stapel. „Ik had het gevoel dat we ze zouden loten en dat is ook gebeurd. Dit is de zwaarst mogelijke loting”, aldus Jol. Ajax moet de Oekraïense topclub verslaan om het hoofdtoernooi te bereiken.

„Dit is de tegenstander tegen wie we het liefst niet hadden gespeeld”, zei Jol enigszins teleurgesteld. Hij omschreef Dinamo Kiev als een geduchte opponent. „Ze hebben, ook uit de laatste jaren, ervaring in de Champions League. Bovendien hebben ze zich versterkt met dure spelers.” Kiev trok deze zomer onder anderen Goran Popov van SC Heerenveen aan.

Ajax gaat op 17 augustus op bezoek in Kiev, acht dagen later is de return in Amsterdam. (ANP)