Suriname: President Centrale Bank dood

André Telting, de president van de Centrale Bank van Suriname, is gisteren op 74-jarige leeftijd in een ziekenhuis in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo aan een hartaanval overleden. Telting zou per 15 september met pensioen gaan.

Telting was president van de Centrale Bank van Suriname tussen 1994 en 1996 en vanaf 2000 tot heden. Hij heeft gezorgd voor monetaire stabiliteit in Suriname. Telting wist de torenhoge inflatie die Suriname jarenlang teisterde, terug te dringen. Hij laat volgens financieel deskundigen in Suriname een gezonde financieel-economische situatie achter.

President Ronald Venetiaan en minister Humphrey Hildenberg van Financiën, die nauw met Telting hebben samengewerkt, toonden zich aangeslagen door de plotselinge dood van Telting. „Een grote zoon van Suriname is heengegaan. Hij heeft zich meer dan veertig jaar beziggehouden met de financieel-economische situatie van het land”, zei Sigmund Proeve, voorzitter van de Surinaamse Bankiers Vereniging en directeur van de Surinaamsche Bank tegen persbureau ANP. Proeve was bij Telting toen hij overleed.

Met Telting als president van de Centrale Bank van Suriname verving het Zuid-Amerikaanse land op 1 januari 2004 de Surinaamse gulden door de Surinaamse dollar. Hij was toen aan zijn tweede termijn als president van de Centrale Bank bezig.

Onder zijn voorganger Henk Goedschalk waren op grote schaal Surinaamse guldens bijgedrukt, terwijl de goudvoorraad verkocht werd. De daaropvolgende hyperinflatie liep op tot honderden procenten op jaarbasis. André Telting wist daarna met zijn beleid de monetaire stabiliteit in Suriname terug te brengen.

Vorige week had Telting nog met aankomend president Desi Bouterse een onderhoud over het overdragen van de leiding van de bank. De omstreden Bouterse had al een nieuwe president van de Centrale Bank van Suriname benoemd in de persoon van Gilmore Hoefdraad. De econoom Hoefdraad is momenteel verbonden aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Desi Bouterse wordt komende donderdag geïnstalleerd als president van Suriname.